Legea pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, schimbă mecanismul de cumpărare a vechimii pentru pensie și aduce modificări importante privind recalcularea pensiilor militare.
Prin noua lege a pensiilor, adoptată la 1 septembrie 2024, Guvernul a abrogat mecanismul anterior ce permitea cumpărarea de vechime pentru cei care doresc să-și completeze stagiul de cotizare pentru pensie. În paralel, această lege vizează și recalcularea pensiilor militarilor, introducând o nouă metodă de indexare bazată pe salariul sau solda de grad. Schimbările aduse de Legea 360/2023 implică pași noi pentru persoanele interesate să cumpere vechime și stabilește condițiile necesare pentru cei care vor încheia contracte de asigurare retroactive.
Cumpărarea de vechime, reglementată prin noul act normativ
Conform noii legislații, contractele de asigurare socială semnate până la 1 septembrie au fost anulate automat.
Astfel, „la data de 1 septembrie 2024, acest tip de contract de asigurare socială a încetat de drept, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 360/2023, care a abrogat prevederile OUG nr. 163/2020, cu modificările ulterioare”, informează CNPP.
Persoanele care nu au reușit să achite contribuțiile de asigurare socială până la 1 septembrie 2024 au posibilitatea de a plăti sumele restante până la data de 21 decembrie 2024. Pentru a cumpăra în continuare vechime, aceștia vor trebui să încheie un nou contract, conform prevederilor noii legi.
Legea 360/2023 permite achiziționarea de vechime pentru o perioadă maximă de șase ani retroactivi.
„Persoanele care au încheiat contracte de asigurare socială în baza OUG nr. 163/2020 şi care nu au achitat contribuţia de asigurare socială datorată până la data de 1 septembrie 2024 pot efectua plata acestei contribuţii până la data de 21 decembrie 2024.
Persoanele interesate pot încheia un nou contract de asigurare socială cu asigurare retroactivă, în baza art 6 alin. (3) din Legea nr.360/2023, pentru o perioadă de maxim 6 ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului”, a informat CNPP”, a explicat CNPP.
Persoanele care vor să încheie un nou contract de asigurare retroactiv trebuie să îndeplinească anumite condiții:
- să nu fi fost asigurate în sistemul public de pensii în perioada respectivă,
- să nu aibă obligația de a fi asigurate,
- să nu fie pensionari la momentul încheierii noului contract.
Condiții pentru persoanele eligibile
Pentru a putea încheia acest nou tip de contract de asigurare socială, solicitanții trebuie să semneze o declarație pe propria răspundere, care să ateste faptul că în perioada pentru care solicită contribuția retroactivă nu au fost asigurați în sistemul public de pensii.
Totodată, ei trebuie să precizeze că nu aveau obligația de a fi asigurați în perioada respectivă și că nu au calitatea de pensionari la data semnării contractului.
„…Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot încheia contract de asigurare socială și pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, se precizează în actul normativ.
Recalcularea pensiilor militare: noi criterii de indexare
O altă prevedere importantă introdusă de noua lege a pensiilor vizează recalcularea pensiilor militarilor. Proiectul de lege, care a trecut de Camera Deputaților cu o majoritate de 231 de voturi „pentru” și 31 „împotrivă”, stabilește ca pensiile militarilor să fie actualizate în funcție de solda de grad sau de funcție.
„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare”, prevede legea, indicând că pensiile vor fi indexate în procente stabilite conform art. 29 și 30, ținând cont de vechimea din ultima decizie de pensie.
Astfel, pensiile vor fi recalculate în baza gradului militar avut la momentul trecerii în rezervă și al soldelor aferente funcțiilor din ultimii ani de activitate. În baza de calcul vor fi incluse drepturile bănești luate în considerare la momentul stabilirii pensiei militare de stat.
Aceste modificări aduse sistemului de pensii vizează o mai bună corelare între cuantumul pensiei și veniturile avute de militari în perioada activă.