Pe aceasta piata se stabileste cursul de schimb, adica pretul fiecarei monede in parte. E ca la orice piata: daca nu prea sunt lei, creste pretul leilor, daca oferta de dolari e mai mica, si cursul evolueaza in consecinta. Pe aceasta piata mai exista un jucator mare, Banca Nationala a Romaniei (BNR). Evident, piata valutara e strans legata de cea monetara, acolo unde se negociaza dobanzile la depozitele in lei. Pe ambele piete, BNR face legea. Ea incearca sa-si atinga obiectivele sau sa lupte cu speculatorii. Toti ceilalti participanti pe aceste piete incearca sa obtina profit. Mai putin BNR.
Niciodata lupta cu speculatorii nu a fost mai dura decat anul acesta. Atunci cand un euro valora 42.000 lei vechi, iar dobanzile erau de 20-30%, au fost destui aceia care au inteles ce afacere era sa vii cu euro, sa-i schimbi in lei, sa faci depozite si, apoi, dupa un an, sa refaci operatiunile in sens invers si sa pleci cu “euroii” acasa la tine. Cand aceste operatiuni au ajuns sa antreneze sute de milioane de euro, leul s-a intarit semnificativ, dand mari dureri de cap exportatorilor. BNR intervenea din cand in cand si cumpara sumele imense in valuta, aruncand in piata, inevitabil, lei. Miliarde de euro a cumparat BNR in acest an pentru a nu lasa leul sa se intareasca prea tare. Dupa aceea, trebuia sa aspire puhoiul de lei pe care tot banca centrala il aruncase in piata. si toate acestea fara a se urmari profitul, dar luptand cu jucatori harsaiti pe toate marile piete internationale. Asa se face ca, in acest an, BNR va inregistra, probabil, o pierdere de un miliard de dolari. Bani care se regasesc tocmai in buzunarele speculatorilor. Adica vreo 30.000 miliarde de lei vechi. Bani curati, care nu au ajuns in bugetul sanatatii sau al educatiei, pentru ca i-a pierdut BNR. De ce? Pentru a-i ajuta, vremelnic, pe exportatorii care au trait bine ani de zile din devalorizarea leului. Dar cine a stabilit ca merita sa aruncam in acest fel un miliard de dolari?
Politica BNR trebuie pusa in discutie. Sigur, e bine ca exportatorii sa functioneze cu motoarele in plin; dar in conditiile in care ei se pot adapta la piata. Dar nu toata Romania e formata din exportatori. Iar BNR nu este Dumnezeul economiei care sa stabileasca cine traieste si cine moare, iar pentru asta sa fie dispusa sa piarda un miliard de dolari. Cei de la BNR vor sa lupte cu speculatorii din toata lumea; din orgoliu sau crezand ca ei stiu mai bine decat piata ce e drept si ce nu e. Rezultatul: o paguba de un miliard de dolari. Din banii cui? Din bani publici? Prin ce politici publice s-a decis ca Romania e dispusa sa piarda acesti bani, doar pentru a nu lasa cursul sa ajunga la 32 sau la 33.000 de lei vechi pentru un euro? Nu este clar. Poate ca romanii doreau sa aloce acest miliard pentru autostrazi, lasandu-i pe exportatori sa lupte cu un leu mai puternic. Nu, BNR a hotarat altfel si toti trebuie sa ne supunem. Anul acesta vorbim de un miliard. Cat va fi la anul?
“BNR va inregistra, probabil, o pierdere de un miliard de dolari. Bani care se regasesc tocmai in buzunarele speculatorilor.”