Cum economiseşti mai eficient pentru anii bătrâneţii

Asigurările unit-linked au avut un început de an bun şi sunt o variantă de luat în calcul, însă pentru românul mediu fondurile private de pensii rămân cea mai bună opţiune

După o perioadă de scădere, programele de investiţii derulate de companiile de asigurări pentru clienţii care au optat pentru asigurări cu componentă investiţională au trecut iar pe creştere în prima parte a acestui an. Câştigurile ajung şi până la 10% după primele trei luni ale acestui an şi au fost generate mai ales de evoluţia pozitivă a titlurilor cotate la Bursa de Valori. Fondurile de pensii facultative, pe de altă parte, au avut o creştere relativ modestă.
De altfel, potrivit datelor consultate de Capital, investiţia într-o asigurare cu componetă investiţională s-a dovedit a fi mai profitabilă decât plasamentul într-un fond de pensii, cel puţin dacă luăm calcul evoluţia pe ultimii trei ani.  Mai mult, câteva companii de asigurări au lansat, de la începutul acestui an, dar şi pe parcursul anului trecut, produse de tip unit-linked cu randament garanatat.
Avantajele unei poliţe cu componentă investiţională vin şi din flexibilitatea investiţiei. Clienţii cu mai multă experienţă în zona financiară au la dispoziţie inclusiv programe cu risc ridicat sau foarte ridicat, în timp ce, în cazul pensiilor private, riscul poate fi cel mult mediu. Fondurile de pensii investesc mai ales în titluri de stat şi depozite bancare, iar în această zonă dobânzile tind să scadă. Totuşi, posibilitatea de a pierde bani este mult mai redusă decât în cazul poliţelor unit-linked.
Modă nouă pe unit-linked
De la începutul acestui an, două companii de asigurări de viaţă, Aviva şi Asirom, au lansat două produse cu randament garantat. Aviva mai avea un produs similar încă de anul trecut, la fel ca Eureko, ING Asigurări de Viaţă sau CIG Asigurări de Viaţă. Unul dintre produsele mai vechi de pe piaţă, lansat în anul 2001, a reuşit să aducă proprietarilor un profit de peste 360%.
Ca parte din strategia de dezvoltare pe acest segment, Asirom a lansat recent un produs cu randament garantat. Într-un calcul efectuat de companie pe cazul unei persoane de 61 de ani, câştigul mediu anual după 9 ani ar fi de 7,66%, procentaj care are toate şansele să fie constant peste inflaţie. În plus, posesorii poliţelor beneficiază şi de componenta de asigurare clasică de viaţă.
Atenţie însă, având în vedere gradul ridicat de complexitate, aceste produse se adresează mai ales persoanelor cu educaţie financiară peste medie. Tot riscul investiţional este asumat de către client, iar acesta trebuie să ia în calcul chiar şi posibilitatea unor pierderi.
Pensie  privată „cadou“ de la angajator
Randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pensii facultative (Pilon III), în intervalul mai 2007 – decembrie 2011, a fost de 7,3%, peste rata medie anuală a inflaţiei, de 6,1%, pentru aceeaşi perioadă, arată un studiu al Asociaţiei pentru Pensiile Private din România.
Contribuţiile brute încasate de fondurile facultative au totalizat 108,3 milioane de lei în 2011, puţin peste nivelul din 2010 (103,8 milioane de lei) şi din 2009 (105 milioane de lei). Numărul participanţilor a depăşit uşor pragul de 260.000, cu aproape 39.000 mai mulţi decât la finele anului 2010, peste prognoza APAPR, care estima 255.000 participanţi la sfârşitul anului precedent.
Potrivit Asociaţiei, extinderea de la 1 ianuarie a deductibilităţii fiscale pentru contribuţiile făcute la pensiile din Pilonul III va conduce la o creştere uşoară a interesului angajatorilor pentru a include pensiile facultative în pachetele extrasalariale ale unor angajaţi. „De asemenea, APAPR va continua să promoveze, alături de CSSPP, necesitatea de măsuri pentru simplificarea şi eficientizarea legislaţiei secundare şi a fluxului operaţional din Pilonul III, pentru revigorarea sistemulu“, arată un studiu al Asociaţiei.

Plasamente cu risc ridicat
Toate programele pe care le-am adus spre comparaţie presupun  plasamente în lei. O parte dintre companiile din tabel oferă şi variante în euro sau dolari
Compania             Program        Randament 2011    Randament 3 ani
Allianz-Ţiriac            Leu forte               2,3%                       41,4%
Generali                     Activ                   -9,8%                      55,7%
Aviva                       Practic 50              -0,7%                      47%
ING                             Equity                -18,9%                   106,9%
BCR Asigurări Viaţă    Fortissimo           -9,96%                    44,2%

Plasamente cu risc mediu
Toate programele pe care le-am adus spre comparaţie presupun  plasamente în lei. O parte dintre companiile din tabel oferă şi variante în euro sau dolari
Compania                 Program        Randament 2011     Randament 3 ani
Allianz-Ţiriac              Leu Clasic            3,5%                           38,8%
Generali                    Armonie               0,4%                           38,1%
Aviva                         Practic 25            4,6%                           31,4%
ING Asigurări             Mixt 25               -0,6%                           50%
BCR Asigurări Viaţă    BCR Forte           -2,89%                        24,4%