Familia regală britanică folosește coduri secrete pentru anunțul deceselor regale. Există și un motiv întemeiat pentru care încă se folosesc astfel de coduri.
Codul secret folosit pentru anunțul decesului regelui Charles al III-lea
De-a lungul timpului, pregătirile pentru eventualele decese ale membrilor familiei regale din Marea Britanie au început cu mult timp înainte de tragicul eveniment.
Același lucru s-a întâmplat și cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Aceste pregătiri au fost trecut sub numele de Operațiunea London Bridge, care a luat ființă în anul 1960.
Asta înseamnă că pregătirile pentru decesul său au fost începute la câțiva ani de la încoronare, însă au mai fost revizuite pe parcurs.
Același scenariu va fi folosit și pentru regele Charles al III-lea al Marii Britanii. În ceea ce îl privește pe acesta, pregătirile pentru decesul său sunt trecute sub numele de Operațiunea Menai Bridge. Podul Menai este primul pod de fier suspendat din lume. El este situat în Anglesey, Țara Galilor.
Pregătirile în acest sens au început deja la puțin timp după decesul reginei Elisabeta a II-a.
„Chiar și regele a spus în acceptarea sa că își va asuma acest rol atât timp cât viața îi va permite. Are 73 de ani. Trebuie să începem din nou să facem planuri pentru viitor”, spune ofițerul de protecție regală, Simon Morgan.
Desfășurarea Operațiunii Menai Bridge
Operațiunea Menai Brigde va semnă, într-o oarecare măsură, cu Operațiunea London Brigde.
În cazul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, ziua decesului a fost numită Ziua Z. Fiecare zi după acest moment a purtat mele de D+1, D+2 etc.
Documentele relevă că atunci au avut loc numeroase apeluri telefonice prin care prim-ministrul, secretarul de cabinet și mai mulți miniștri cu rang înalt au aflat despre trecerea în neființă a monarhului.
Așadar, scenariul ar putea fi asemănător și în cazul regelui Charles al III-lea al Marii Britanii.
După ce va fi declanșată Operațiunea Menai Brigde, următorul la tronul Marii Britanii va fi prințul William. În acest caz, soția sa va deveni regină consoartă.
Noul rege va saluta poporul, la fel cum a făcut-o și regele Charles pe data de 9 septembrie.
De asemenea, premierul britanic va fi informat de către secretarul particular al regelui.
Scenariul pentru informarea miniștrilor guvernului va fi transmis secretarilor permanenți ai departamentelor, în timp ce secretarul de cabinet va trimite un e-mail către înalții funcționari publici.
După ce aceștia primesc e-mailul, steagurile de la Whitehall ar urma să fie coborâte la jumătatea catargului.
Motivul folosirii numelor de cod
Inițial, numele de cod pentru decesele regale au fost create pentru a preveni divulgarea prematură a informațiilor în presă.
Utilizarea unor denumiri cod a împiedicat operatorii de la centrala telefonică de la Palatul Buckingham să obțină informații înainte ca acestea să fie anunțate oficial publicului.
Operațiunea Tay Bridge a fost numele de cod pentru planurile funerare ale reginei mamă și prințesei Diana, planificate cu zeci de ani înainte.
Numele de cod pentru evenimentele asociate cu decesul regretatului Duce de Edinburgh a fost Operațiunea Forth Bridge. Funeraliile sale au fost desfășurate la Capela St. George din Windsor, iar sicriul său a fost așezat în Cavoul Regal.