Ce știm despre variola maimuței
În majoritatea cazurilor, pacienţii sunt bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, relativ tineri, şi care locuiesc în principal în oraşe, a anunțat OMS.
Variola maimuței este asemănătoare cu variola, care a fost eradicată prin eforturile globale de vaccinare în 1980. Variola maimuței nu este însă la fel de transmisibilă sau fatală ca variola. Cu toate acestea, unii cercetători se tem că variola maimuței ar putea suferi mutații, devenind o amenințare mai mare pentru oameni.
Rănile sunt cel mai dureros aspect al acestei boli
”Am crezut că o să mor. Nu i-aș dori asta nici celui mai mare dușman al meu”, a povestit o tânără, Kyrie Fluffins, pentru Yahoo.
„Rănile sunt, de departe, cel mai dureros aspect al acestei boli. În special rănile de pe limbă sunt foarte dureroase”, spune un bărbat din Brooklyn, în vârstă de 36 de ani, care a fost diagnosticat cu variola maimuței.
”Este într-adevăr groaznic”, spune John Cancel, care a început să se simtă rău, având ganglioni limfatici umflați, dureri de cap, febră și oboseală, la scurt timp după ce a luat parte la petrecerile Gay Pride.
„Dezastrul în care suntem acum este șocant. Nimeni nu se mai simte în siguranță”, a declarat Peter Staley, un activist în domeniul HIV/SIDA, care luptă pentru accesul bolnavilor de SIDA la medicamente.
Luna trecută, CDC și-a activat Centrul de operațiuni de urgență pentru a coordona răspunsul la focarul de variola maimuței și a mobiliza resurse suplimentare. Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a declarat variola maimuței ”urgență de sănătate publică” de interes internațional. Nu același lucru se întâmplă în Statele Unite. Oficialii americani din domeniul sănătății au declarat că SUA ”încă evaluează situația”.
Primul caz depistat la copii
Primul caz de variola maimuţei la copil a fost depistat în Europa. Un băiat din Olanda fusese vaccinat conform programului național de vaccinare, nu avea antecedente medicale relevante şi avusese varicelă la 5 ani. Cu trei săptămâni înainte să ajungă la un spital olandez, băiatul s-a plâns de durere în gât, fără febră, care a dispărut subit în ziua următoare. Băiatul a călătorit în Turcia pentru o vacanţă de o săptămână. Când s-a întors, părinții lui au observat două mici leziuni cutanate pe maxilarul inferior stâng şi pe obraz.
O gamă largă de simptome, de la foarte ușoare la severe
Doctorul Callen-Lorde, de la Institutul de boli infecțioase din New York, a declarat că a văzut o gamă largă de simptome, de la foarte ușoare, la severe.
„De obicei, apar febra, durerile de cap, dureri musculare, epuizare, ganglioni limfatici umflați. Toate acestea pot apărea pe rând sau în același timp cu erupția cutanată. Poate fi un coș mic, dar apoi se transformă în mai multe coșuri și vezicule, adesea dureroase la început”, a spus el.
„Unii pacienți par să dezvolte rapid dureri, în special în partea corpului care a fost infectată la început: poate fi penisul, anusul, organele genitale, gura. De aceea, mulți au probleme când urinează”, a menționat expertul.