Încă de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, Statele Unite ale Americii (SUA) au răspuns constant la amenințările nucleare venite de la Moscova, precizând, de fiecare dată, ”nu observăm un pericol iminent de atac nuclear”.

Experții spun că moderația venită din partea americanilor se bazează pe analize exhaustive provenite de la serviciile secrete, dar și pe studiul pe teren folosind sateliții.

Totuși, ultima mișcare a liderului de la Kremlin, cea de abolire a tratatului New START, determină atât Washingtonul cât și Moscova să ofere informații cu privire la numărului focoaselor nucleare, dar și cu privire la locul unde sunt amplasate.

„SUA încă au capacităţi de intelligence pentru a le ajuta să înţeleagă ce anume are Rusia şi ce face în privinţa armelor nucleare”, arată Emma Claire Foley, analist la Global Zero, grup care luptă pentru abolirea armelor atomice.

Aceasta a avertizat că respingerea deliberată a transparenței va duce la o incertitudine în creștere, arată agenția spaniolă de presă EFE.

Modalitatea prin care SUA măsoară riscul unui atac nuclear

Capacitățile Washingtonului de a evalua posibilitatea ca Federația Rusă să folosească armele nucleare se poate vedea din explicațiile pe care autoritățile americane le aduce atunci când liderul de la Kremlin amenință cu folosire lor pe teritoriul ucrainean.

Anul trecut, în noiembrie, o publicație cunoscută de peste ocean a scris un articol cu privire la posibilele conversații purtate de generalii ruși cu privire la utilizare armelor atomice. La acea vreme, John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe, a ieșit public și a asigurat pe toată lumea că nu există niciun semn care să arate că Rusia se pregătește de folosirea acestor arme.

Același mesaj a fost repetat de mai multe ori, chiar recent, atunci când un oficial al Departamentului Apărării a precizat, pentru sursa anterior citată, și că SUA au ”o varietate de modalităţi de a monitoriza războiul Rusiei în Ucraina”. Totuși, el nu a intrat în mai multe detalii din motive de securitate operațională.

„Dacă s-ar observa că rachetele mobile încep să-şi părăsească bazele sau că bombardierele efectuează mai multe zboruri decât în mod normal, acesta ar fi un semn că ruşii se pregătesc să atace”, clarifică, la rândul său, fostul şef al Oficiului pentru Politici de Verificare şi de Securitate din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Tariq Rauf.

Acesta a mai spus că și populația civilă poate fi conștientă de poziţia şi stadiul silozurilor, rachetelor şi sistemelor de lansare ruseşti prin intermediul imaginilor înregistrate de sateliţii comerciali.

Dacă forțele nucleare ale Rusiei rămân la același nivel de alertă și dacă SUA nu observă nicio deplasare a rachetelor, atunci Washingtonul va spune că este îngrijorat, dar că nu vede niciun pericol iminent.

Retorica rusă, o altă pistă

Sursa anterior citată mai spune că autoritățile americane pot avea o idee despre riscul nuclear din Ucraina și datorită retoricii.

Daryl Kimball, directorul executiv al Asociaţiei pentru Controlul Armelor (ACA), a declarat că atunci când a apărut informația cu privire la discuțiile dintre generalii ruși cu privire la folosirea armelor nucleare, evaluarea multor persoane din administrația SUA s-a schimbat.

„De atunci, a existat o respingere semnificativă la nivel diplomatic a ameninţărilor nucleare ale lui Putin, nu numai de către SUA, ci şi de către oficiali chinezi şi din partea (preşedintelui Chinei) însuşi Xi Jingping”, spune expertul, până într-acolo încât chiar Putin a negat în decembrie 2022 că ar intenţiona să le folosească.

Acesta a mai spus că există posibilitatea ca Noul START să nu mai funcționeze, dar spune că acest lucru nu provoacă neapărat o amenințare de utilizare. Expertul spune, totuși, că nu vor mai exista constrângeri în ceea ce privește arsenalele SUA și ale Rusiei. Drept urmare, riscul unor erori de calcul în cazul unui accident vor crește, la fel și în scenariul în care Rusia ar decide să realizeze un atac nuclear limitat asupra țării conduse de Volodimir Zelenski.

Fragmentarea Noului START vine cu incertitudini

Cei trei experți sunt de părere că fragmentarea Noului START va îndepărta și mai mult posibilitatea ca SUA și Rusia să ajungă la un acord cu privire la elaborarea unui nou tratat care să-l înlocuiască pe cel vechi. Acesta din urmă va expira în 2026.

Există înalți oficiali americani care doresc să readucă Rusia în Noul START şi să negocieze limitele arsenalelor nucleare. Totuși, există elemente care fac dificilă elaborarea unui acord formal, precum instabilitatea politică din SUA și caracterul imprevizibil al războiului ruso-ucrainean.

Cu toate acestea, experții spun că s-ar putea ajunge la compromisuri informale între lideri care să le permită să menţină în continuare o fereastră minimă pentru detensionare.