Cea mai mare companie de pe piaţa românească a anunţat ieri scăderea profitului net în primul trimestru al anului cu aproape 4% faţă de nivelul înregistrat în perioada similară din 2012. Într-un interviu acordat Agerpres, CEO-ul OMV Petrom, Mariana Gheorghe, explică situaţia.
Profitul net raportat pentru trim I a fost de 1,332 miliarde de lei, informa ieri capital.ro. În acelaşi timp, profitul net CCA atribuibil acţionarilor, excluzând elementele speciale, a crescut cu 5%, în primele trei luni ale anului 2013, la 1,328 miliarde lei, comparativ cu primul trimestru din anul 2012. Totodată, EBIT CCA excluzând elementele speciale, de 1,579 miliarde lei, a scăzut cu 4% în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, influenţat de campaniile seismice intensive din Marea Neagră. Gradul de îndatorare a continuat să se îmbunătăţească până la nivelul de 4%, la sfârşitul primului trimestru din 2013.“Profitul net atribuibil acţionarilor a scăzut cu circa 4% faţă de trimestrul unu 2012 dintr-un motiv determinat de profitul operaţional. Profitul operaţional s-a redus cu 12%. Am avut la realizările financiare o performanţă mai bună şi atunci profitul net nu a scăzut atât de mult ca profit operaţional. De ce a scăzut profitul operaţional? În principal din cauza faptului că am avut mai multe cheltuieli cu explorarea, activitate ce creează viitorul companiei”, a explicat Mariana Gheorghe, motivul pentru care compania a raportat un profit net în scădere.
“Am făcut şi am raportat deja multe studii seismice, atât pe on shore cât şi pe off shore, atât pe off shore la apă de mică adâncime, unde este numai Petrom, cât şi pe off shore la apă de mare adâncime, împreună cu Exxon. Toate aceste cheltuieli care au fost deduse din venituri au fost mai mari decât în perioada anterioară. Am mai avut şi un element, pentru că aceste rezultate sunt ale grupului, am avut şi un impact de la Kazahstan, care a avut mai multe vânzări anul trecut, un fel de vânzări excepţionale mai mari datorită unei amânări din trimestrul patru 2011. Deci comparaţia cu 2012 ar trebui anualizată pe aceste vânzări excepţionale care au fost în trimestrul I 2012. În principal, în pofida acestor rezultate, ce arată o diminuare a rezultatului financiar operaţional şi a profitului net, activitatea de bază, operaţională, a fost stabilă. Am avut aceleaşi rezultate operaţionale şi financiare bune, solide, am avut un preţ al ţiţeiului care a fost doar cu 5% mai mic faţă de anul trecut, 4,9% parcă, cert este că preţul la ţiţei a fost încă bun, respectiv Brent-ul a fost circa 111 dolari/baril. Deci operaţional şi financiar avem în continuare o performanţă stabilă, bună, dar rezultatul financiar final a fost impactat de această cheltuială de explorare”, a mai spus CEO-ul OMV Petrom.
În ceea ce priveşte bugetul companiei pe acest an, Mariana Gheorghe a precizat că bugetul pe 2013 "este determinat în principal de o menţinere a performanţei cam la acelaşi nivel, dar avem estimarea unui preţ al ţiţeiului mai mic decât cel din 2012, şi anume circa 100 dolari/baril. Aceasta este ipoteza noastră de buget. Dacă ne uităm la bugetul pe 2013 ca şi venituri totale, excluzând accizele, este bugetat pentru Petrom SA un rezultat de circa 17 miliarde lei, pe care apoi trebuie să-l consolidăm la nivel de grup. Acestea sunt cifrele aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor".