Potrivit profesorului de economie nu se poate majora gradul de absorbţie de la un an la altul cu mai mult de 3,5%-4%. “Există aici un ciclu istoric, dacă ne uităm la toate celelalte ţări membre cum au accesat şi ce progrese au făcut, o să vedeţi că există o chestiune obiectivă. Nu poţi să sari de la un an la altul cu mai mult de 3,5-4% accesare. Noi vrem să trecem de la 3,8 miliarde de euro la 18 sau chiar la 20 de miliarde de euro, nu se poate”, a spus Coşea la un post de televiziune.
Mircea Coşea susţine că a identificat şi cauza accesării scăzute a fondurilor europene, care nu constă în faptul că românii nu ştiu să scrie proiectele, ci din cauză că nu există voinţă politică.
“Nu avem capacitatea nu pentru că, aşa cum s-a spus până acum, nu ştim să facem proiecte, nu. Nu există în România voinţa politică de a accesa aceşti bani, eu m-am convins în timp că asta este explicaţia adevărată. Întâi am crezut şi eu că e vorba de proiecte, că e vorba despre ştiinţa de a scrie, de a explica, de a fi în competiţie cu alţii – nu, nu există voinţa politică pentru a atrage aceşti bani, pentru că există o mare dificultate în sifonarea acestor fonduri şi atunci e mai bine să treci direct la bugetul statului”, a explicat profesorul de economie.
Economistul a adăugat că ministru (Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene – n.r.) oricât ar încerca să facă, “nu are capacitatea ca să mişte din loc această căruţă împotmolită”.
O altă explicaţie a profesorului este că o economie în scădere nu poate reuşi să atragă fonduri europene, mai ales dacă nu există o susţinere accentuată din partea sistemului bancar.
“Există şi aici o regulă foarte simplă, foarte, foarte simplă. Cu cât economia scade, cu atât accesibilitatea sau accesarea fondurilor e mai greoaie. Pentru că este exact ca la puterea unui aspirator, ce putere are, cât praf poate să tragă? Dacă e mic, trage puţin, dacă e mare, trage mai mult. Nu putem să accesăm, sistemul bancar nu ne ajută”, a precizat Mircea Coşea.