„În cei patru ani de când am demarat afacerea în agricultură, am învățat că dacă e ploaie, se obțin recolte mari, bune, dar prețul la cereale scade simțitor. În schimb, dacă e secetă, prețul e bun, însă producția e mică. Deci, fermierul nu prea are de unde câștiga sau, mai exact, cum să facă o marjă de profit care să-i asigure resurse suficiente pentru o dezvoltare sănătoasă a afacerii”, declară Ioan Simion, proprietar Confind și Agroserv Confind, într-un comunicat remis presei.

Compania deține 250 de hectare comasate în zona Balș (județul Olt) și a fost înființată în 2013. În prezent aceasta mai deține silozuri cu o capacitate de stocare de 8.000 de tone și are propria flotă de mașini agricole. Confind a investit inițial în cele 250 de hectare de teren aproximativ 5 milioane de lei. Au urmat alte 6,5 milioane de lei, investite în silozuri, rampe cu dispozitive de cântărire și alte utilaje agricole. Intenția este ca în jurul Agroserv Confind să se constituie un întreg lanț de producție.

Conform sursei citate, Agroserv Confind a obținut în acest an o recoltă de peste 5.300 de kg de grâu la hectar.

Ce ar trebui să facă statul

„Sugestia mea ar fi ca statul să se implice, să achiziționeze cu un preț negociat cinstit cerealele de la fermieri. Practic, ca fermier, statul român nu te încurajează deloc să faci această activitate. Nu este sănătos pentru România ca toată recolta, sau cea mai mare parte, să plece direct în port, imediat după recoltare”, completează Ioan Simion, sugerând că statul trebuie să-și facă simțită prezența în acest sector economic.

În 2017, cea mai mare suprafață de teren cultivată de Agroserv Confind este ocupă de grâu și floarea soarelui. „La floarea-soarelui constatăm că a plouat la timp, deci există toate condițiile pentru o recoltă foarte bună. Totuși, după patru ani de agricultură îmi este foarte clar că deși avem una dintre cele mai performante exploatări agricole – dat fiind că dincolo de dotarea tehnică, pământul este comasat 100% – din agricultură nu se poate face un profit prea mare”, declară Ioan Simion.

 

Agroserv Confind își păstrează intenția să dezvolte afacerea, o fermă de animale fiind cel mai logic pas. „Astfel, în loc să vinzi grâu, floarea-soarelui, cereale companiilor străine – care, e drept, îți plătesc după câteva zile –, fie direct de pe câmp, fie din silozul tău, după câteva luni, mai bine însilozezi produsul după recoltare și îl consumi în ferma ta de animale”, întărește Ioan Simion.

Omul de afaceri câmpinean Ioan Simion a intrat în lumea antreprenoriatului în anul 1991, deschizând un service auto și trecând apoi la construcția de șuruburi și alte elemente adiacente. Mai târziu a început producția de echipament pentru industria petrolieră în cadrul Confind Câmpina, iar începând cu 2013 a extins zona activităților sale de business în domeniile agriculturii și sănătății. Confind este în prezent proprietarul celui mai mare spital privat din Județul Prahova, SANCONFIND.

Ioan Simion este prezent în clasamentul celor mai bogați. Confom ediției de anul a Top 300 Capital, omul de afaceri are o avere de 49-50 milioane de euro, ocupând locul 106 în clasament.