Machetele cu mâncare din plastic reprezintă o industrie importantă în Japonia, care a început să se dezvolte în anii '30.

În anii ’20, clasa muncitoare prospera. Oamenii ieşeau foarte des în oraş, de aceea toate restaurantele erau foarte aglomerate. Când un client dorea un anumit sortiment de mâncare trebuia să aştepte foarte mult timp până îl primea. Totodată, unii clienţi mai erau nemulţumiţi de sortimentul de mâncare primit, şi schimbau comanda. În această situaţie, angajaţii din restaurante trebuiau să reducă numără de plângeri şi aglomeraţia. Aşa au apărut mostrele de mâncare care erau amplasate la intrarea în restaurant, dar cum erau făcute din produse alimentare acestea îşi schimbau repede culoarea.

În 1932, Takizo Iwasaki a venit cu ideea de a crea replici pentru diversele sortimente de mâncare. La momentul acela lucra la o companie alimentară. Totul a pornit de la ceara topită de la o lumânare. Iwasaki şi-a dat seama că poate modela ceara şi crea modele. A început să facă prototipuri din gelatină şi gips. Primul model creat a fost o omletă care părea foarte realistă. Era convins că va scoate bani din acestă idee, ceea ce a şi făcut. În loc să vândă machetele cu mâncare din plastic, le închira. În scurt timp a ajuns în toate restaurantele din Japonia.

1970 a început să fie folosită ceara, cu ajutorul ei modele erau mai reale şi mai rezistente. Astăzi, modelatorii au ajuns să creeze machete atât de asemânătoare cu produsele reale, încât îţi vine să le mânânci.