Aproximativ 20% din daunele plătite de societăţile de asigurare în baza poliţelor RCA au provenit, în primele nouă luni ale anului trecut, din daune morale pentru vătămări corporale şi decese. Procentul a crescut agresiv în ultimii doi ani, direct proporţional cu deciziile date de instanţele de judecată în favoarea victimelor accidentelor rutiere.
Lipsa unor reglementări clare în domeniu face ca singurul reper concret pe care judecătorii îl pot lua în seamă la stabilirea cuantumului daunelor morale să fie limita maximă impusă de normele privind RCA adică nu mai puţin de 5 milioane de euro. Însă ceea ce pentru unii constituie o veste proastă, pentru alţii reprezintă o oportunitate neaşteptată. Şi nu este vorba de familiile victimelor. “Specialiştii” în domeniu pretind între 50 şi 70% din valoarea despăgubirilor, după cum arată Cosmin Vasile, partener la casa de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu .
Cum în România există deja mai multe decizii care acordă victimelor despăgubiri de sute de mii şi chiar de peste un milion de euro, câştigurile “vânătorilor de daune morale” sunt substanţiale.
Planuri bine puse la punct. „Onorarii” de sute de mii de euro
Avocaţii specializaţi în daune îşi construiesc adevărate reţele cu ajutorul cărora reuşesc să afle în timp real despre cazurile care se pretează la plata unor despăgubiri substanţiale. Relaţiile acestor "profesionişti" se întind în Poliţie dar siin lumea medicala..
Extrem de cinici, “profesioniştii daunelor” selectează situaţiile cele mai tragice , care au potenţial de ştire de presă. “Ei nu preiau orice speţă. Caută cazuri sociale, dramatice, cu impact mediatic. Un părinte care a lăsat singuri trei copii, o familie nevoiaşă care şi-a pierdut unicul copil, cazuri în care sunt implicate personalităţi locale.Astfel, pot impresiona mai uşor completele.”, dezvăluie un avocat. Un caz relevant a fost deja relatat de Capital şi prezentat la acea vreme drept cea mai mare despăgubire acordată vreodată pentru o poliţă RCA. Recordul a fost deja depăşit. Atunci, era vorba despre două fetiţe din Ştefăneşti, accidentate pe o străduţă dintre blocuri.
Una dintre fete a murit, iar cealaltă a rămas cu invaliditate permanentă. Familia a primit câte 500.000 de euro pentru fiecare caz. Era imposibil ca rudele fetiţei să fi putut declanşa acţiunea în justiţie, în condiţiile în care trăiau sub pragul sărăciei şi erau şi analfabeţi. Procesul respectiv a fost judecat ¬într-o perioadă foarte scurtă de timp, de doar câteva luni.
Capital a descoperit şi alte cazuri cu sume chiar mai mari. Un proces în derulare are toate şansele să devină lider în topul despăgubirilor. Pe fond, societatea de asigurare a fost obligată la plata a 1,2 mi¬lioane de euro despăgubiri pentru daune morale şi încă 700 de euro lunar pe perioada în care una dintre victime, grav rănită, nu poate munci. Este un caz din afara Bucureştiului.
Instanţe selecţionate
"Profesioniştii daunelor morale" studiază cu atenţie sentinţele date de judecători şi încearcă să se îndrepte către acele instanţe care au dat decizii ce i-ar putea avantaja, mai ales că deciziile variază mult chiar pe speţe similare. “ Este foarte scump să te judeci la Bucureşti şi mult mai ieftin prin diverse alte zone ale ţării. În plus, se naşte un interes la limita dintre legitim şi ilegitim al unora sau altora de a vrea să se judece pe la instanţele respective în măsura în care poţi să influenţezi competenţa. În dreptul internaţional există formula de ‘forum shopping’, adică să te duci să-ţi alegi ţara în care vrei să te judeci. La noi, unde fenomenul este dublat şi de apariţia acelor ‘avocaţi specializaţi’ – specializarea înseamnă preluarea unui caz contra unui onorariu de 50-70% din valoarea despăgubirilor şi gestionarea gratuită a lui, care iar este un fenomen anormal, în condiţiile în care asta este dublată – în măsura posibilităţilor – de alegerea unei instanţe mai generoase, ajungem la un fenomen cu totul străin de ceea ce înseamnă administrarea corectă a justiţiei”,, spune Cosmin Vasile.
De multe ori, avocatul este cel care se duce să propună familiei victimelor să pretindă despăgubiri de la societatea care l-a asigurat pe autorul accidentelor. El negociază, el reprezintă victima în instanţă, el se ocupă de obţinerea documentelor care să ateste eventualul handicap major al accidentatului. Interesant este că, de obicei, instanţele acordă sume mai mari pentru vătămări grave şi ireversibile decât pentru decese, după cum arată avocatul Marius Diaconeasa, specialist în dreptul asigurărilor. Astfel pot apărea şi încercări de escrocare.
“ Judecătorul nu vede victima, el vede doar nişte acte care atestă că respectiva persoană are un handicap irecuperabil. Dar ce se întâmplă dacă respectiva persoană a fost văzută ulterior ieşind dintr-un club, de exemplu?”, se întreabă avocatul Cosmin Vasile.
Fenomen exploziv. Rezolvarea amiabilă este o soluţie
Numărul de dosare pentru daune morale şi vătămări corporale în cazuri de accidente rutiere ce vor ajunge în instanţă va fi în creştere în 2013, în pofida faptului că în România s-a manifestat, în ultimul timp, o tendinţă lentă, dar bine definită, de creştere pe diverse materii a ponderii cazurilor soluţionate pe cale amiabilă, arată cei de la ZRP.
Avocaţii propun ca posibilă soluţie introducerea prin lege a unei proceduri de conciliere între părţi. Discuţiile dintre societăţile de asigurarea şi părţile vătămătate ar putea fi arbitrate, spune Cosmin Vasile, de un organism independent. O altă soluţie o constituie introducerea prin mechanism legislativ a unei grile care să stabilească cuantumul despăgubirilor în funcţie de situaţia în care se află persoana vătămată.
Un astfel de ghid există deja însă el are doar o valoarea orientativă pentru societăţile de asigurare şi pentru judecători. Detalii despre document găsiţi aici. Problema plăţilor pentru daune morale afectează toţi şoferii din România în condiţiile în care ele au ajuns să fie un factor în stabilirea preţurilor la RCA.
“Statisticile din 2011 şi 2012, raportate la anii precedenţi, respectiv 2010 şi 2011, arată o creştere a sumelor plătite la modul absolut cu titlul de daune morale, acestea ajungând să reprezinte în România un factor decisiv în costul RCA, ceea ce constituie o chestiune de interes general.”, spune Cosmin Vasile. “Problema nu este doar creşterea tarifului RCA, ci faptul că soluţionarea dosarelor de daună va rămâne la acelaşi nivel, adică prost’, a adăugat avocatul Marius Diaconeasa, de la casa de avocatură Diaconeasa, Marica şi Asociaţii.
Despre valoarea celor mai mari despăgubiri pentru daune morale, datalii aici