2,5 miliarde de dolari ar fi obținut cei 28 de bancheri puși sub acuzare de SUA într-o amplă schemă de spălare de bani prin încălcarea sancțiunilor internaționale impuse regimului de la Phenian. Cei inculpați ascundeau implicarea Băncii nord-coreene de Comerț Exterior pentru a determina băncile să accepte plățile.
Departamentul american al Justiţiei a pus sub acuzare joi 28 de bancheri sud-coreeni despre care afirmă că au luat parte la o amplă schemă internaţională de spălare de bani implicând o sumă estimată la 2,5 miliarde de dolari, prin încălcarea sancţiunilor care vizează regimul de la Phenian, relatează Reuters şi dpa.
Majoritatea persoanelor inculpate au legături cu filiale „secrete” ale principalei bănci nord-coreene de schimb valutar, Banca de Comerţ Exterior a Republicii Populare Democratice Coreea, care se află pe o listă neagră a Trezoreriei americane şi cu care este interzis, astfel, să se întreţină legături.
Actul de acuzare de 50 de pagini dezvăluit joi la un tribunal federal din Washington prezintă detaliile unui întreg sistem de companii-paravan şi filiale externe „sub acoperire” creat de Banca nord-coreeană de comerţ exterior (FTB) în mai multe ţări, inclusiv China şi Rusia. Scopul acestui mecanism, creat în 2013, era de a ocoli restricţiile internaţionale şi a permite astfel regimului nord-coreean să facă tranzacţii financiare pe plan global.
Cei inculpați ascundeau implicarea Băncii nord-coreene de Comerţ Exterior în aceste tranzacţii în dolari, „pentru ca băncile vizate să accepte plăţile”, se arată în actul inculpării.
FTB a fost trecută pe „lista neagră” a SUA în 2013 şi a Consiliului de Securitate al ONU în 2017.
Potrivit Ministerului american al Justiţiei, pentru crearea acestei reţele FTB şi-a trimis angajaţi inclusiv în ţări ca Thailanda, Libia, Austria şi Kuweit şi a ajuns să dispună de peste 250 de companii paravan. Pe lângă cei 28 de bancheri nord-coreeni, între care se numără doi foşti preşedinţi ai băncii şi doi foşti vicepreşedinţi, au fost puşi sub acuzare şi cinci cetăţeni chinezi.
Un oficial american a menţionat că o parte din cei 2,5 miliarde de dolari rezultaţi prin acest mecanism fraudulos au fost destinaţi susţinerii programelor de arme nucleare şi rachete balistice ale Coreei de Nord, din cauza cărora regimul de la Phenian face obiectul sancţiunilor ONU.