Brokerii se întrec în a oferi clienţilor, tot mai avizaţi, o mobilitate cât mai mare. Jucătorii nu se mai mulţumesc cu tranzacţiile online, efectuate de acasă sau de la birou. Ultima găselniţă: plasamente direct de pe telefonul mobil. Primii care au introdus efectiv posibilitatea de a tranzacţiona acţiuni la Bursa de Valori sau derivate la bursa de la Sibiu sunt brokerii de la Vanguard. Alţii se pregătesc să o facă în curând. Mai multe societăţi oferă, deocamdată,
Brokerii se întrec în a oferi clienţilor, tot mai avizaţi, o mobilitate cât mai mare. Jucătorii nu se mai mulţumesc cu tranzacţiile online, efectuate de acasă sau de la birou. Ultima găselniţă: plasamente direct de pe telefonul mobil.
Primii care au introdus efectiv posibilitatea de a tranzacţiona acţiuni la Bursa de Valori sau derivate la bursa de la Sibiu sunt brokerii de la Vanguard. Alţii se pregătesc să o facă în curând. Mai multe societăţi oferă, deocamdată, doar servicii de vizualizare rapidă a cotaţiilor printr-un telefon mobil sau servicii conexe: confirmarea executării ordinelor, prin SMS, sau transmiterea unor alerte la atingerea anumitor niveluri de preţ.
Şi alte societăţi mari de brokeraj, precum Intercapital sau SSIF Broker Cluj, analizează oportunitatea introducerii unui serviciu de tranzacţionare prin telefonul mobil. Marele avantaj oferit de conectarea la platforma brokerului, prin telefon, este plusul de mobilitate. Produsul se adresează oamenilor de afaceri, investitorilor sofisticaţi, a căror activitate de bază presupune deplasări prelungite. „Principalul concurent pentru conectarea la platforma de tranzacţionare prin telefon este laptopul. Un laptop se poate conecta la internet folosind o conexiune wireless sau chiar un telefon mobil şi este mult mai comod pentru efectuarea tranzacţiilor“, spune Virgil Livanov, analist financiar KD Capital Management.
Deocamdată, doar Vanguard a încheiat un parteneriat cu un operator de telefonie mobilă (Cosmote) pentru a oferi clienţilor o platformă mobilă de tranzacţionare la bursă, prin serviciul i-mode, lansat încă din luna mai.
„Oferim posibilitatea tranzacţionării la bursă direct de pe telefonul mobil, prin intermediul serviciului wap şi al serviciului I-mode. În curând vom lansa varianta mini html a site-ului, ce poate fi accesată de orice telefon care are browser web“, spune Corina State, marketing manager la Vanguard.
Tranzacţii de la malul mării
De la munte sau de la mare, din concediu sau chiar de pe patul de spital, jucătorii cu adevărat pasionaţi pot fi astfel în permanentă legătură cu piaţa. Toţi cei care au cont de investiţii deschis la Vanguard pot urmări pe telefonul mobil, prin accesarea paginii firmei de brokeraj, cotaţiile tuturor acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, ale contractelor futues şi opţiunilor listate la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu. Tot prin mobil, investitorii mai pot plasa ordine de cumpărare/vânzare, au evidenţa în timp real a portofoliului, a activităţii şi a ordinelor de tranzacţionare ale propriului cont şi pot participa la discuţiile găzduite pe forum.
Mai mult, cei care doresc pot primi alerte de atenţionare la îndeplinirea anumitor condiţii, cum ar fi: atingerea unui prag prestabilit pentru un simbol, volum, bid sau ask, la apariţia unei ştiri pentru simbolul respectiv. Executarea ordinelor de tranzacţionare poate fi trimisă prin SMS.
Paginile firmei de brokeraj sunt dimensionate special pentru a asigura o descărcare rapidă şi o utilizare simplificată, în siguranţă, a platformei de tranzacţionare la bursă.
Serviciul de informare şi tranzacţionare prin intermediul telefonului mobil poate fi accesat de persoanele care au în primul rând un cont de investiţii la firma de brokeraj, deţin un telefon compatibil wap sau I-mode sau care are browser web. Pachetul de conectare la internet furnizat de operatorul de telefonie mobilă este de asemenea necesar. Acest serviciu îl poate costa pe abonatul Cosmote între 4 şi 5,5 euro pe lună.
Funcţiile platformei de tranzacţionare, precum şi calitatea afişării informaţiilor, depind foarte mult de modelul telefonului mobil folosit, dar şi de compatibilitatea acestuia cu tehnologia wap, I-mode sau browserul web utilizat. Platforma „mini“ de tranzacţionare prin telefonul mobil Vanguard a fost testată, de exemplu, pentru Internet Explorer, Windows Mobile 5.
„Deşi încă sunt puţini clienţi care să-şi fi exprimat preferinţa de a tranzacţiona printr-o platformă accesibilă prin intermediul telefonului mobil, această variantă poate fi o soluţie comodă pentru cei conectaţi la anumite reţele de telefonie şi ale căror telefoane îndeplinesc condiţiile tehnice specifice“, spune Emanuela Vasii, director comercial Estinvest.
Cotaţiile, precum şi alte informaţii de pe site-uri cum sunt cele ale Estinvest, Intercapital, Broker Cluj, Prime Transaction, Confident Invest sau KD, pot fi vizualizate fără probleme prin intermediul oricărui telefon mobil cu acces la internet. Vodafone sau Orange oferă servicii de conectare la internet pornind de la trei dolari pe lună.
«Noi adaptăm sistemul de analiză financiară, Intercapital Start, pentru a fi disponibil prin terminale mobile. Este posibil să introducem în viitor şi anumite facilităţi de tranzacţionare, folosind această tehnologie.»
Răzvan Paşol, director general Intercapital
Plusuri şi minusuri
AVANTAJ Conectarea la platforma de tranzacţionare prin mobil oferă, în primul rând, un plus de mobilitate. Produsul se adresează investitorilor sofisticaţi, a căror activitate presupune deplasări prelungite.
DEZAVANTAJ Prin intermediul telefonului mobil, investitorul nu poate vizualiza în cel mai bun mod cu putinţă evoluţia activelor urmărite, din cauza ecranului limitat dar şi tastaturii de mici dimensiuni.
CONCURENŢĂ Un laptop oferă, în plus faţă de telefonul mobil, o vizualizare mai bună a cotaţiilor, o uşurinţă mai mare în lansarea de ordine de tranzacţionare. Poate fi contectat la internet atât printr-un telfon mobil, cât şi prin facilităţle de conectare wireless.
COSTURI Operatorii de telefonie mobilă solicită pentru servicile de conectare la internet preţuri pornind de la 3 – 5,5 euro lunar.