Salata de vinete este un preparat adorat de majoritatea românilor, mai ales în perioadele de post. Iată cum să pregătești cea mai bună salată de vinete. Pentru această rețetă ai nevoie de patru vinete medii, o ceapă mare, șase linguri de ulei și sare după gust.
Iată cum prepari cea mai bună salată de vinete
Mai întâi vinetele se spală şi apoi se coc până devin moi. Când sunt gata, se scot într-un castron adânc şi se lasă 5-10 minute la răcit. Când sunt suficient de reci pentru a fi manevrate cu mâna, se curăţă de coajă şi de codiţă, iar miezul se pune la scurs într-o sită adâncă.
După ce s-au răcit bine, vinetele se toacă mărunt cu o lingură de lemn, apoi se pun într-un castron. Uleiul se încorporează treptat, câte o lingură pe rând, amestecând continuu. Ceapa se curăţă, se taie mărunt şi se amestecă cu vinetele. La final se adaugă sare după gust.
În acest amestec se mai poate adăuga și tahini, o pastă făcută din susan, care se pretează perfect unui preparat de post. În afaea acestei perioade, se mai poate adăuga și maioneză sau iaurt grecesc.
Salata de vinete se serveşte ca atare, pe felii de pâine prăjită unsă cu puțin ulei de măsline și oregano.
Beneficiile vinetelor pentru sănătate
1. Vinetele conţin fier, calciu şi alte minerale, nutrienţi esenţiali sănătăţii corpului nostru. Fie că le consumi pe grătar, coapte, prăjite sau în tocăniţă, vinetele sunt la fel de delicioase şi au acelaşi efect pozitiv asupra sănătăţii tale.
2. De asemenea, vinetele conţin anumiţi fitonutrienţi esenţiali care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi hrănesc creierul. Dar ţine minte, aceşti nutrienţi există în cantităţi mai mari în coaja vinetei, aşa că nu o aruncaţi.
3. Conţinutul crescut de fibre din vinete protejează tractul digestiv, împiedicând astfel apariţia cancerului de colon.
4. Vinetele sunt recomandate şi în dietă deoarece sunt sărace în calorii. O singură vânătă conţine 35 de calorii. Nu conţin grăsimi dar au, în schimb, un conţinut mare de fibre care te ajută să te saturi repede fără să mănânci mult.
5. Un consum regulat de vinete ne scapă de cheagurile de sânge, datorită vitaminei K şi bioflavonoidelor, care întăresc vasele de sânge. Astfel este redus semnificativ riscul de infarct şi accidente vasculare cerebrale, potrivit csid.ro