Este o perioadă extrem de dificilă pentru România, cu o creştere explozivă a cazurilor de COVID-19, de la zi la zi.

E sezonul gripei şi virozelor, alţi români au alergii. Cum le deosebim de COVID-19?

Ce se întâmplă însă cu românii care nu sunt siguri de simptomele lor, având în vedere că alergia, gripa şi COVID-19 au unele simptome asemănătoare? Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, vine cu o explicaţie foarte simplă pentru a face diferenţa între aceste afecţiuni.

Invitat în studioul Antena 3, medicul militar a fost întrebat cum pot să facă românii diferenţa între alergii, gripa sezonieră, viroze şi boala provocată de noul coronavirus, pentru a nu fi nevoiţi să se testeze săptămânal pentru COVID-19.

“Putem despărți foarte simplu alergiile de viroze”

“Putem despărți foarte simplu alergiile de viroze. Alergiile, în general, evoluează cu senzație de ochi roșu, îți curge ochiul, îţi curge nasul, avem senzație de mâncărime și strănut. În nici un caz nu apare febra, acesta este un element foarte important febra este absentă.

De asemenea, nu sunt prezente celelalte semne sistemice cum sunt durerile musculare, durerile de cap, să ai acea senzație de curbatură, senzație de stare generală alterată. Aceasta este o reacție alergică.

Când vorbim de strănut, când vorbim de scurgeri nazale apoase, când vorbim de conjunctivită și senzație de mâncărime sau senzație de prurit în absența febrei.

Mai ales la persoanele care au istoric alergic și care recunosc foarte simplu simptomatologia pentru că știu că, întradevăr, în contact cu un agent dezvoltă astfel de simptome”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, potrivit antena3.ro.

“Aici este foarte greu din punct de vedere clinic”

Există însă şi simptome care indică mai puţin clar de ce boală suferim şi atunci este nevoie totuşi de un test pentru depistarea COVID-19, pentru a elimina orice risc.

“În ceea ce privește virozele, aici este foarte greu din punct de vedere clinic să spunem că dacă tușești, te doare capul sau faci febră sigur e gripă, sau sigur este COVID-19 sau alte viroze care circulă în sezonul rece.

Orice răceală sau orice viroză respiratorie în plină pandemie de COVID-19, în condițiile în care avem o transmitere comunitară accelerată, prima suspiciune diagnostică este de COVID-19 și atunci avem nevoie de testare, fie cu test antigen, fie cu test PCR, ce avem la îndemână”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul spune că, în cazul în care simptomatologia persistă, persoana trebuie să se adreseze neapărat unui cadru medical.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin