Stuxnet este cel mai periculos virus informatic  în condiţiile în care poate permite infectarea şi preluarea controlului asupra computerelor care comandă diverse utilaje şi monitorizează funcţionarea acestora.

Stuxnet a scos din uz 20% din centrifugele de îmbogăţire a uraniului din Iran şi a infectat computerele a peste şase milioane de persoane şi a aproape 1.000 de companii din China.

Experţii companiei Kaspersky au declarat la momentul atacului că este foarte unic în industria IT, pregătit de o echipă de infractori cibernetici cu vaste cunoştinţe ale tehnologiei SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition).

„Cred că am ajuns la un moment de cotitură, deoarece ne confruntăm cu o nouă lume, o nouă abordare a infracţionalităţii cibernetice”, spune Eugene Kaspersky, CEO şi co-fondator Kaspersky Lab. „În trecut erau doar infractori cibernetici, acum constat cu teamă că ne apropiem de o eră a terorismului cibernetic, a armelor sofisticate şi a războaielor cibernetice”, a mai spus acesta.

<iframe width="640" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/R0BSJ3-_VgE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>