Un nou tip de criminalitate dă bătăi de cap autorităților germane: bande organizate escrochează statul german la alocațiile pentru copii. Acestea se folosesc de acte false pentru a profita de sistemul social german.
Autorităţile sociale germane responsabile cu plata alocaţiilor pentru copii (Familienkasse) sunt pe urma unui nou tip de fraudă care vizează tocmai aceşti bani (Kindergeld) plătiţi pentru copii în Germania. În regiuni ca Bazinul Ruhr, Berlin, Mannheim, Offenbach sau Magdeburg s-au răspândit infracţiunile după următorul model: un grup organizat falsifică contracte de muncă, acte de identitate şi certificate de naştere, pe care le depune apoi la aceste case germane pentru familie, responsabile cu plata alocaţiilor pentru copii. Infractorii primesc astfel alocaţiile, deşi copiii pentru care le cer nu trăiesc în Germania, nu sunt înscrişi la şcoli sau grădiniţe germane, iar părinţii lor nici nu lucrează în Germania, ca atare nefiind îndeplinite practic condiţiile de acordare a acestor bani. În spatele celor care depun cererile de alocaţii se află grupuri criminale organizate, cu legături în Germania. În plus, prin contractele false de muncă, pe care sunt trecute câştiguri nesemnificative, se solicită bani suplimentari de la agenţia germană a muncii, ajutoare financiare suplimentare care se acordă în Germania persoanelor care nu câştigă destul pentru a trăi din propriile venituri.
Numărul cetăţenilor din UE care au acum drept de a solicita ajutoare sociale în Germania a crescut considerabil prin extinderea Uniunii iar Bunk estimează că pagubele suferite de oficiile germane prin aceste fraude depăşesc 100 de milioane de euro.
Bun venit la Duisburg!
Autorităţile de profil se gândesc însă la abuzuri de amploare. Șeful la nivel federal al caselor pentru familie, Karsten Bunk, a declarat că este greu de estimat nivelul real al fraudelor, dar că autorităţile verifică pe anumite segmente concrete. De exemplu, o verificare la casele pentru familie din Wuppertal şi Düsseldorf a arătat că, din 100 de dosare de alocaţii depuse de români şi bulgari, în fiecare caz pentru 3-4 copii pe familie, în 40 de cazuri au fost înaintate acte cu informaţii false. Doar pentru aceste cazuri, pagubele s-ar ridica la 400.000 de euro.
Polițiștii și procurorii din Duisburg au desfășurat o anchetă amplă în acest caz, după ce au fost primite sesizări potrivit cărora mai multe persoane ar încasa fără drept ajutoare sociale, relatează Spiegel Online.
Polițiștii au supravegheat sediile a două centre pentru asistați social și au confiscat mașinile celor veniți să-și ridice banii – Mercedes E-Class sau BMW seria 5.
Procurorul-șef Stefan Müller a spus că mai multe persoane au fost puse sub acuzare. ”Cineva a venit la agenție cu un Mercedes AMG de 500 de cai putere. Este greu să-ți iei așa ceva din ajutoare sociale”, a declarat Müller pentru sursa citată. Conform prevederilor legale din Germania, orice persoană care beneficiază de ajutor social este obligată să completeze o declarație de avere și, potrivit legii, poate deține un autoturism în valoare de cel mult 7.500 de euro, scrie protv.