Cum găsești cel mai bun împrumut pentru nevoile tale

După cum bine ai observat, ofertele de creditare disponibile pe piața din România sunt pe cât de multe, pe atât de diverse. Cu alte cuvinte, dacă nu ești atent la anumite costuri, riști să alegi o soluție financiară care-ți va afecta grav bugetul, mai ales pe termen mediu și lung. Din fericire, poți evita situațiile nefericite mai ușor decât ți-ai fi imaginat.

Indiferent dacă ești în căutarea unui credit de nevoi personale sau a unui credit rapid online, există o variantă simplă care-ți oferă siguranța alegerii unui produs rentabil pentru nevoile tale.

Aceasta presupune compararea cât mai multor soluții financiare, întrucât astfel poți identifica rapid un credit echitabil.

Împrumut bancar vs. credit de la IFN

Un credit de nevoi personale bancar este avantajos dacă ai nevoie de o sumă mai mare, respectiv de până la 130.000 de lei, bani pe care să-i rambursezi într-o perioadă care să nu depășească 5 ani.

Poți accesa un astfel de împrumut dacă îndeplinești câteva condiții minime de eligibilitate. Mai precis, trebuie:

  • Să încasezi un venit stabil și permanent, de preferat mai mare decât salariul minim pe economie;
  • Să ai o vechime în muncă mai mare de 12 luni;
  • Să lucrezi de minimum 3 sau 6 luni (în funcție de cerințele fiecărei bănci) la actualul loc de muncă;
  • Să ai un istoric bun de plată.

În paralel, IFN-urile acordă credite rapide online cu o valoare mai mică, acestea fiind utile dacă, de exemplu, te confrunți cu o situație neprevăzută și ai nevoie de bani, dar nu poți îndeplini condițiile de acordare ale băncilor.

În majoritatea cazurilor, poți accesa de la IFN-uri până la 4.000 de lei, având posibilitatea de a achita ratele în câteva săptămâni până la câteva luni. Totodată, pe piața nebancară poți găsi și împrumuturi cu o valoare de până la 20.000 de lei, pentru maximum 30 de luni.

Pentru accesarea unui credit rapid online este necesar:

  • Să ai peste 18 ani;
  • Să poți dovedi cu acte că obții venituri;
  • Să ai cetățenie română;
  • Să ai un cont bancar în care să-ți poată fi virat creditul.

Condițiile IFN-urilor sunt mult mai lejere decât ale băncilor, astfel că poți primi banii de care ai nevoie chiar și dacă, de exemplu, ai o vechime prea mică la actualul job sau dacă te afli pe lista neagră a Biroului de Credit.

Ce trebuie să știi despre dobândă

O comparare atentă a mai multor oferte de creditare te ajută să identifici o soluție financiară cu o rată a dobânzii cât mai mică.

În cazul creditului bancar, ai posibilitatea de a opta pentru o dobândă mai scăzută față de valoarea standard. Concret, banca îți reduce nivelul dobânzii dacă:

  • Optezi pentru deschiderea unui cont în care să-ți fie virat salariul;
  • Alegi să închei o asigurare de viață;
  • Ai nevoie și de o refinanțare.

Un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este acela că dobânda fixă te ajută să achiți rate fixe până la ultima data scadentă, în timp ce dobânda variabilă se poate modifica pe parcursul rambursării, ca urmare a actualizării indicelui IRCC, ceea ce poate duce la scumpirea ratei tale.

Poți găsi și credite fără dobândă. Concret, unele IFN-uri îți „taie” complet dobânda în cazul primului împrumut rapid. Însă, dacă ești rău-platnic, costul creditului sare în aer, DAE (Dobânda Anuală Efectivă) trecând de 7.000%.

Află toate costurile suplimentare

Nu doar dobânda trebuie „cântărită” bine înainte de a alege creditul potrivit. Fă o trecere în revistă a tuturor costurilor –  de la comisioane până la dobânzi penalizatoare, percepute în cazul întârzierilor la plata ratelor.

Unele instituții creditoare pot percepe comisioane pentru analiza dosarului ori pentru administrarea împrumutului. Altele pot solicita inclusiv comisioane pentru prelungirea datei scadente ori pentru refinanțare externă, iar lista poate continua. Comparând mai multe împrumuturi, îți va fi mult mai ușor să identifici o ofertă cu o dobândă atractivă și cu puține comisioane.

Ține cont și de valoarea DAE

DAE sau Dobânda Anuală Efectivă îți arată, în procente, costul total al unei soluții de creditare. Dacă vrei să plătești „prețul corect”, axează-te pe identificarea unor credite cu o valoare DAE cât mai mică.

Însă, te sfătuim să nu compari creditele doar în funcție de acest criteriu, întrucât nu toate instituțiile financiare includ în DAE anumite comisioane sau costurile asigurărilor de viață. Astfel, pentru a găsi cel mai bun împrumut pentru nevoile tale, este important să compari mai multe credite în funcție de rata dobânzii, DAE și comisioane.