Daca nu aveti norocul de a gasi o persoana potrivita pentru a avea grija de copii, va trebui sa luati inca o data ziarul, sa telefonati si sa incercati. Singurul avantaj al micii publicitati va ramane pretul (cam cu 50% mai mic). Pentru cei care vor sa aiba de unde alege, exista cateva firme care, in schimbul unui comision, iti gasesc persoana pe care o descrii sau iti pun la dispozitie o baza de date cu „babysitter” si trasaturile si pregatirea lor. Nu doar clientul poate refuza o persoana, ci si dadaca, daca nu ii convine, de exemplu, suma oferita. Firma doar gaseste clientul, ii preia telefonic cererea, cu cateva detalii despre cat este dispus sa plateasca si ce pregatire si trasaturi prefera sa aiba dadaca. Firma stabileste o intalnire, in functie de programul clientului, cu doua, trei sau cate persoane corespunzatoare sunt disponibile.
Catalin Dragoi, de la firma Blu Servicii, spune ca pentru a fi inscrisa in baza de date, o persoana nu trebuie sa aiba vreun atestat de libera practica, neexistand o lege speciala, dar sunt cerute datele personale, fotografie, cazierul judiciar, analize medicale (de regula, microradiografia, serologie sifilis, exudat faringian, coprocultura si antigen hepatita B): „Mai sunt anexate la dosar recomandari de la locurile anterioare de munca din domeniu, diplome care atesta o calificare in domeniu sau diplome de absolvire a altor cursuri.” Se mai face un profil psihologic de catre un psiholog din partea firmei, profil cu valoare orientativa pentru clienti. Pentru actele aduse si autenticitatea lor raspunde persoana respectiva.
Din suma cu care se platesc serviciile de babysitting, majoritatea firmelor percep comision 50% de la babystter-ul cu care s-a incheiat contractul. Pretul serviciilor il stabiliti dumneavoastra, in functie de cat sunteti dispusi sa oferiti, de timpul pe care il solicitati dadacei, de pregatirea acesteia sau de eventualele studii de specialitate (asistenta medicala, limba straina, calculatoare etc.) si de serviciile punctuale pe care le cereti (de exemplu, insotire la gradinita). Se cauta in general personae cu experienta, care au aptitudini de a stimula copilul sa invete jocuri, reguli etc.
Pentru babysitting ocazional (momente neasteptate in care nu aveti cu cine sa lasati copilul timp de cateva ore), la Blu Servicii s-a optat pentru serviciile studentelor la psihologie si se percep 2-3 USD pentru prima ora, apoi tot atata pentru fiecare jumatate de ora in plus.
Firmele de babysitting sunt cautate prin diverse recomandari sau din anunturi publicitare. Calitatea unei astfel de firme tine de selectia atenta a persoanelor care sunt inscrise in baza de date si de informatiile adecvate puse la dispozitia clientilor. „Intuitia clientului la intalnirea cu babysitter-ul ramane cea mai importanta”, spune directorul firmei Excel din Bucuresti. Aveti cateva saptamani timp sa solicitati un alt babysitter. Pentru perioada de proba nu se cere, in general, mai mult de 100 USD, dar apoi salariul poate sa creasca. Un pret minim cerut de un babysitter poate fi 1.500.000 de lei pe luna (si chiar cu cateva sute de mii mai putin in provincie), pentru cateva ore pe zi petrecute cu copilul, dar pentru un babysitter cu experienta si cu diferite aptitudini, se poate ajunge la 4-5.000.000 de lei.
Avantajele firmelor de babysitting

· Medic – o firma trebuie sa aiba un medic pediatru disponibil si care sa poata fi contactat telefonic in caz de urgenta, avantajul fiind faptul ca nu va veti pune speranta in promptitudinea Salvarii.

· Timp – Baza de date este destul de mare pentru a gasi o persoana cu caracteristicile dorite (limba straina, asistenta medicala, gatit etc). Contractul se incheie dupa intalnirea cu doua, trei, patru persoane care indeplinesc primele criterii (o selectie de la mica publicitate ar solicita un timp mai mare, neexistand preselectia). Dupa o perioada considerata de proba, daca se constata nepotriviri, se poate solicita schimbarea acesteia.

· Incredere – persoana pe care o angajati este partial cunoscuta, in sensul ca aveti la dispozitie datele personale, cazierul, analizele medicale si un profil psihologic orientativ. Firma nu raspunde insa pentru babysitter, ci doar pune la dispozitie niste informatii orientative. Pentru documentele din dosarul depus la firma raspunde doar persoana care solicita clienti. In privinta increderii in firma, e bine sa aveti o recomandare. Ca si in cazul optiunii pentru babysitter, propria inspiratie ramane importanta.

· Optiuni – Fata de mica publicitate, o firma care intermediaza contractul are baza de date mult mai numeroasa, de unde puteti alege avand deja minime informatii despre persoanele care se ofera.

· „Babysitting ocazional” – puteti opta pentru acest serviciu in cazul in care se intampla sa plecati de acasa si sa solicitati doar cateva ore de ingrijire a copilului. Sunt de preferat studente la psihologie, mai disponibile pentru astfel de servicii ocazionale si care sunt contactate telefonic.

Cum alegeti si ce sa ii cereti unui babysitter

· Recomandarile de la prieteni sunt cele mai indicate pentru a gasi o persoana potrivita. Altfel, cautati o firma specializata cunoscuta.

· Stabiliti programul si serviciile de care aveti nevoie, in paralel cu suma pe care sunteti dispus sa o platiti.

· 100 USD pe luna e suma medie pentru un babysitter cu experienta, pentru cinci-sase ore pe zi.

· Un babysitter cere mai mult pentru programul de noapte si de week-end, experienta in domeniu, asistenta medicala sau cunoasterea unei limbi straine (pot creste pretul cu 50-100%).

· Cand selectati persoana, fiti atenti la igiena, cereti recomandari, observati daca ii plac copiii, daca are cunostinte de prim-ajutor si vedeti si daca e acceptata de copil.

· Oferiti dadacei informatii despre copil (mese, program la TV, boli etc.) si lasati o lista cu numere
de telefon (serviciul dvs., numere de urgenta).

Unde gasiti babysitteri angro

Firma    Judet
Excel    Bucuresti
Blu Servicii    Bucuresti
Active Center     Bucuresti
Dassist Speras     Timis
Barbie Fan Club     Timis
Intensiv     Galati
Exval     Prahova
Novena     Cluj
Isop Company     Mures