Fabricantul de automobile Renault avea pregătit în ianuarie 2011 un comunicat pentru situaţia în care vreunul dintre cei trei angajaţi acuzaţi de spionaj ar fi încercat să-şi pună capăt vieţii ori s-ar fi sinucis, semnalează agenția EFE.
În cazul unei tentative de sinucidere, ar fi urmat să se comunice: ‘Toată întreprinderea este profund cutremurată de gravitatea acestui gest’, iar în cazul unei sinucideri: ‘Toată întreprinderea este profund cutremurată de această dramă şi se gândeşte în mod deosebit la familia dlui xxx’, potrivit France Inter.
După două luni, serviciile secrete ale poliţiei franceze au ajuns la concluzia că persoanele respective nu conspiraseră împotriva grupului auto şi că, în realitate, totul fusese o înscenare.
Documentele publicate acum fuseseră confiscate de agenţii Direcţiei Centrale de Informaţii Interne (DCRI) şi provin de la şefa serviciului de comunicare al Renault, Frédérique Le Greves, care acum este mâna dreaptă a preşedintelui, Carlos Ghosn.
Renault a confirmat că, în acel context deosebit de la începutul anului 2011 cu suspiciuni de spionaj intern, au existat ‘lucrări pregătitoare pentru gestionarea crizei’.
Actualul director de comunicare externă, Stéphane Guilbaud, a justificat acest tip de lucrări spunând că Renault este ‘o întreprindere din cadrul CAC-40 (lista marilor companii incluse în indicele Bursei de la Paris) care trebuie să se pregătească pentru toate posibilităţile, inclusiv pentru cele mai grave scenarii’.
Sindicatul FO a considerat ‘cinică’ şi ‘şocantă’ atitudinea conducerii fabricantului auto, potrivit EFE.
Sursa: Agerpres