Conform unei declaraţii făcute de premierul spaniol José Luis Rodriguez Zapatero, citată de publicaţia El Pais, cel care i-a determinat pe oficialii germani să accepte salvarea Greciei a fost preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care ar fi ameninţat că în cazul în care planul de salvare a Greciei se va împotmoli din cauza unui refuz, Franţa va renunţa la moneda euro.

Astfel, Sarkozy ar fi cerut vinerea trecută ca toate statele din zona euro să se implice în salvarea Greciei pentru că, în caz contrar, Franţa va lua în calcul ieşirea din zona euro, susţine premierul spaniol fără să dea detalii cu privire la sursa informaţiei.

Şefii de stat şi de guverne ai zonei euro s-au reunit în urmă cu o săptămână la Bruxelles pentru a se pune de acord cu privire la planul de salvare a Greciei, plan care implică acordarea unui împrumut în valoare de 110 miliarde de euro.

„Sarkozy a bătut cu pumnul în masă şi a ameninţat că renunţă la euro, ceea ce a forţat mâna cancelarului german, Angela Merkel”, a adăugat premierul spaniol.

UPDATE: Germania a negat vineri informaţiile apărute în cotidianul spaniol, potrivit căruia preşedintele francez Nicolas Sarkozy a ameninţat că îşi va retrage ţara din zona euro, în timpul negocierilor pentru pachetul de măsuri anticriză acordat Greciei, transmite Reuters.

SURSA: Les Echos

DETALII:
Citeşte şi Germania, responsabilă pentru criza din Grecia
Citeşte şi De ce voiau germanii ca Grecia să fie lăsată să dea faliment