Directorul executiv al Asociaţiei pentru combustibil din capitala rusă, Grigori Serghienko, a declarat că principala cauză a crizei constă în acţiunile recente ale autorităţilor, notează Vedomosti. În opinia sa, în februarie, când premierul rus Vladimir Putin le-a cerut companiilor petroliere să reducă preţurile, exportul a devenit mai avantajos, iar staţiilor independente de alimentare le-a devenit imposibil să mai cumpere benzină, ceea ce a şi determinat deficitul.

Criza s-a resimţit la sfârşitul acestei săptămâni în Republica Altai, din sudul Siberiei Occidentale, semnalează Kommersant. Aici şi-au încetat activitatea aproape toate staţiile independente de alimentare cu petrol – companiile petroliere nu le-au mai vândut produse comercianţilor. În plus, la staţii s-au format cozi interminale. În oraşul Barnaul, din regiunea Altai, există combustibil doar la staţiile companiei de stat Rosneft, dar este vândută doar cumpărătorilor ce deţin carduri de fidelitate – nu mai mult de 20 de litri de persoană.

Gigantul rus Gazprom speră ca până la sfârşitul anului să vândă gaz Europei la preţul de 500 de dolari pe metrul cub, ca în 2008, având în vedere că şi petrolul s-a scumpit, scrie ziarul financiar Vedomosti. Dar europenii cer diminuarea preţurilor. Piaţa europeană a gazului bate toate recordurile, a declarat şeful companiei Gazprom, Aleksei Miller, precizând că preţurile contractelor pe termen lung vor atinge în luna decembrie nivelul de 500 de dolari.

Un alt subiect dezbătut în cotidianele centrale de marţi vizează creşterea accizelor la alcool şi ţigări. Ministrul finanţelor, Aleksei Kudrin, a declarat că accizele se vor majora anual cu 25-30%, relatează Rossiiskaia Gazeta. În felul acesta, în 2014 cea mai ieftină sticlă de votcă va ajunge la 180 de ruble (4,5 euro). Experţii avertizează că măsura va stimula producţia contrafăcută, ce ar putea ajunge, în cazul alcoolului, la 200 de milioane de litri în 2011. În felul acesta, nici veniturile la bugetul de stat nu vor fi cele aşteptate – de 500 de miliarde de ruble (12,5 miliarde de euro) în 2014 -, ci nu mai mult de 100 de miliarde de ruble (2,5 miliarde de euo).
SURSA: Agerpres