„Aceste firme mici vor avea posibilitatea de a opta cine să ţină contabilitatea: fie directorul financiar, fie expertul contabil, fie o persoană fizică, absolventă de studii superioare economice”, a spus Ialomiţianu.
Intenţia Finanţelor de a permite firmelor mici să îşi ţină singure contabilitatea a iscat o controversă cu reprezentanţii profesiei contabile, care spun că măsura va crea haos în economie.
Propunerea din proiectul de modificare a Legii contabilităţii, iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice, care i-a contrariat cel mai mult pe contabili se referă la posibilitatea ca administratorii de firme cu cifre de afaceri sub un anumit plafon să semneze situaţiile financiare anuale în locul experţilor contabili, ceea ce s-a și întâmplat.
Actuala legislaţie impune ca toate situaţiile financiare anuale să fie semnate de directorul economic, contabilul-şef sau o persoană împuternicită care trebuie să aibă studii superioare economice şi să fie angajate în departamentul financiar-contabil, precum şi de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).
Având în vedere că nu orice companie are nevoie de un departament financiar-contabil, reiese că piaţa serviciilor de profil este formată, preponderent, de micile firme, care, conform noilor modificărilor își vor lua "La Revedere" de la contabil.
Haos în firme
Deşi admite că „în accepţiune anglo-saxonă această dereglementare a profesiei nu este rea“, organizaţia avertizează că nu va mai exista nicio garanţie în privinţa calităţii situaţiilor financiare şi, deci, a rezultatelor declarate public. Totodată, proiectul elimină şi obligaţia ca directorul economic, contabilul-şef sau persoana împuternicită să fie încadraţi în departamente de specialitate.
„Oricine va putea organiza şi ţine contabilitatea şi întocmi situaţii financiare: indiferent de calificare, indiferent de funcţie (se ştie că într-o entitate sunt funcţii incompatibile) şi indiferent de profilul moral (sunt îngropate valorile morale ale profesioniştilor contabili)“, se arată într-un protest al CECCAR, la care au aderat deja câteva mii de contabili.
În fond, „dereglementarea“ va liberaliza piaţa serviciilor contabile şi le va da voie administratorilor de firme mici să evalueze atât riscurile, cât şi beneficiile deciziei de a renunţa la serviciile contabile. „Aceste riscuri care adunate se vor transforma în gafe profesionale vor conduce la nereguli în toată economia“, crede Emil Floriţă.
Ce spun contabilii
Președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), Marin Toma, a explicat că, în lipsa unor contabili autorizaţi, controlaţi şi controlabili din punct de vedere calitativ şi profesional, va dispărea o măsură de siguranţă.
"Aceşti întreprinzători pot deveni victime uşoare ale controalelor fiscale", a precizat, pentru Evenimentul Zilei, Marin Toma.
Potrivit acestuia, un alt risc este că oamenii de afaceri ar putea prefera să nu-şi dezvolte întreprinderile, pentru a nu depăşi plafonul cifrei de afaceri de 35.000 euro, cel care îi asigură ţinerea unei contabilităţi simplificate.
Poziția lui Sorin Istrate, Managing Partner Contexpert
Aceste companii ar trebui să analizeze foarte bine riscurile fiscale și contabile pe care și le asumă la încheierea unui contract de contabilitate cu un absolvent de facultate lipsit de experiență și care poate a absolvit la fără frecvență. În plus, posibilitatea de a i se impune anumite abordări creative persoanei care conduce contabilitatea este cu atât mai mare cu cât nivelul profesional al acestei persoane este mai scăzut.
În acest moment CECCAR-ul oferă un mimim de cunoștințe profesionale necesare unui contabil, precum și o asigurare minimă de risc profesional, beneficiarii serviciilor de contabilitate putând solicita despăgubiri în cazul în care au suferit prejudicii din vina contabilului.
DEZBATERE:
Sunteți proprietarul unei firme mici? Cum vedeți această măsură?
Sunteți contabil? Cât de mult vă va afecta această măsură?