Susținem în continuare complementaritatea sistemului public cu cel privat, în condiții de stabilitate legislativă și încurajare a investițiilor în infrastructura medicală.
În lipsa acestora, România rămâne o țară neatractivă pentru investiții străine sau asigurări, care sunt motoare importante ale creșterii viitoare și ale asigurării calității actului medical. Soluţia pe care o vedem în continuare este un „mix“ privat-stat, în care companiile private ce investesc în infrastructura medicală să primească facilități de la stat, iar acesta din urmă să își eficientizeze cheltuielile. Avem deja funcţional un model al laboratoarelor de analize medicale, privatizat în proporție covârșitoare, iar experiența de până acum ne arată că decizia a fost foarte bună și sustenabilă. Sunt convins că există zone unde piața privată este mult mai competitivă decât cea deținută de stat, așa cum rămân zone în care situația este în favoarea statului. Sistemul privat a introdus noi standarde de calitate și relaționare cu pacienții și trebuie privit ca pe o alternativă binemeritată, pe care pacientul o are la dispoziție, și nu ca pe un concurent care atacă sistemului public. Istoric, putem caracteriza sistemul de stat din România ca fiind subfinanțat și cu o infrastructură a cărei degradare fizică și morală este evidentă în multe cazuri.
Schimbările la care sper că vom asista în viitorul nu foarte îndepărtat ar putea să aducă un câștig pentru pacientul român. Poate că un management privat va rezolva, cel puțin parțial, această problemă. Cu un număr de 17 milioane de asigurați și o populație activă de 4,5 milioane de locuitori, statul nu va putea asigura un nivel satisfăcător al pachetului minim de servicii. Drept urmare, implicarea sistemului privat va trebui să fie în zona infuziei de capital și a unui parteneriat prin care statul să își poată eficientiza cheltuielile.
Cred că provocările acestui an sunt date de legislaţia în domeniul sănătății și de cum va evolua aceasta, de cursul valutar și de numărul de medici activi în România. Referitor la ultima problemă, am observat o scădere a numărului de medici care au plecat din țară, iar noi am putut recruta medici români plecați în Franța sau Germania, care au ales să revină în spitalele noastre. Sper să reușim, în 2013, să aducem și mai mulți medici din străinătate. În această idee am înființat și Clubul Regal al Medicilor, ca un angajament față de medici şi comunitatea din care facem parte, de a ridica standardul de calitate şi profesionalism pentru serviciile de sănătate în România.
Fady Chreih este directorul executiv al Regina Maria