Nu încercați să păcăliți etilotestul de Revelion
Sărbătorile de iarnă sunt un moment al bucuriei și distracției, dar și o perioadă în care riscurile la volan cresc considerabil. Consumul de alcool devine o tentație comună, iar unii șoferi recurg la diverse trucuri pentru a încerca să păcălească etilotestul.
Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează însă că aceste metode sunt complet inutile și subliniază pericolele reale ale condusului sub influența alcoolului.
Mituri despre păcălirea etilotestului
În încercarea de a înșela fiola, multe persoane apelează la trucuri populare, precum spălatul pe dinți, mestecatul gumei sau consumul de oțet ori alimente murate. Alții încearcă să țină scorțișoară pe cerul gurii, să mestece pătrunjel sau să sufle pe lângă etilotest.
Dr. Tudor Ciuhodaru explică ferm că aceste metode sunt doar mituri și nu au nicio bază științifică. Etilotestul detectează alcoolul prezent în aerul expirat, iar astfel de încercări nu pot influența rezultatul. Alcoolul rămâne detectabil până când organismul îl elimină complet prin metabolizare.
„Atenție, șoferi! Nu e de glumit. Metodele de a păcăli fiola sunt doar simple mituri! NU încercați să faceți asta. NU veți păcăli fiola (nici) la trecerea dintre ani. NU conduceți dacă ați băut! (…)
Încercările de a păcăli fiola prin: spălat pe dinți, utilizarea gumei de mestecat, scorțișoara ținută pe cerul gurii, mestecatul de pătrunjel, afirmarea ingestiei de acid acetic sub formă de oțet (castraveți murați, salată etc.), ingerarea de medicamente sub formă de soluție alcoolică sau bomboane ce conțin alcool, încercarea de a sufla pe lângă fiolă – toate acestea nu au avut niciodată rezultat”, spune medicul.
Cum se elimină alcoolul din sânge?
Procesul de eliminare a alcoolului din sânge necesită timp. La o alcoolemie de 100 mg/dl (1 g°/00), este nevoie de aproximativ șase până la șapte ore pentru ca organismul să elimine complet alcoolul, cu condiția opririi consumului.
Acest timp variază în funcție de factori precum volumul corporal, activitatea enzimatică și sexul persoanei. De exemplu, femeile tinere sunt mai susceptibile la niveluri mai ridicate de alcool în sânge din cauza unor diferențe enzimatice.
„Pentru dispariția completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl (1 g°/00) sunt necesare 6-7 ore (!!! cu condiția stopării consumului de alcool)”, spune medicul.
Riscurile reale ale condusului sub influența alcoolului
Consumul de alcool afectează grav capacitatea de a conduce. Chiar și câteva pahare pot multiplica de zece ori riscul de a provoca un accident rutier.
Statisticile arată că unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool, iar în perioada sărbătorilor, peste 30% dintre șoferii cu vârste între 18 și 30 de ani au condus cel puțin o dată sub influența băuturilor alcoolice. Alcoolul reduce viteza de reacție, afectează judecata și simțul orientării, crescând dramatic probabilitatea unor tragedii.
Pentru a evita consecințele grave, medicul recomandă să nu cedați presiunilor sociale de a consuma alcool dacă intenționați să conduceți. Este important să vă planificați întoarcerea acasă utilizând mijloace de transport alternative, cum ar fi taxiul sau transportul public, sau să desemnați un „șofer de serviciu” în grupul de prieteni. Mesajul este clar: dacă ați consumat alcool, nu vă urcați la volan.