Cum influenţează criza preţul alimentelor?

Criza mondiala, deprecierea monedei nationale si apropierea sarbatorilor de iarna mentin la cote ridicate preturile alimentelor, sustin analistii economici. Chiar si asa, ei spun ca  romanii nu vor renunta la mancare, tigari sau bautura, dar vor incerca sa cumpere cantitati mai mici sau produse cat mai ieftine. In schimb, nu vor mai cheltui banii pe haine sau aparatura electronica si electrocasnica.   “Criza financiara mondiala va avea un sigur efect pozitiv ce va fi simtit ime

Criza mondiala, deprecierea monedei nationale si apropierea sarbatorilor de iarna mentin la cote ridicate preturile alimentelor, sustin analistii economici. Chiar si asa, ei spun ca  romanii nu vor renunta la mancare, tigari sau bautura, dar vor incerca sa cumpere cantitati mai mici sau produse cat mai ieftine. In schimb, nu vor mai cheltui banii pe haine sau aparatura electronica si electrocasnica.

 

“Criza financiara mondiala va avea un sigur efect pozitiv ce va fi simtit imediat si concomitent pe toate pietele : calmarea inflatiei. Cum goana dupa resurse umflase atat pretul petrolului, cat si al tuturor materiilor prime si, mai ales, al alimentelor, punand in pericol tarile vulnerabile mai sarace, cred ca actuala stabilizare a preturilor produselor alimentare la cote mai joase va fi benefica pentru eradicarea malnutritiei”, a declarat, pentru Capital.ro, analistul economic Radu Limpede.

 

Totusi, Limpede spune ca preturile la alimente vor ramane tot ridicate, cel putin  pe termen mediu, dar vede şi eventuale efecte pozitive: “in sensul in care va impinge in final tarile duplicitare ale Nordului bogat (SUA, ţări din UE, Japonia) sa reduca drastic subventiile agricole in urma negocierilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC)”.

 

Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, spune ca preturile sunt o problema foarte spinoasa, la ora actuala, in Romania. “Atata timp cat exista doua piete paralele, piata alba va fi obligate sa creasca preturile, iar piata neagra le va creste si ea in acelasi ritm, dar sub nivelul pietei albe”, explică Minea.

 

El sustine ca Executivul va trebui sa ia masuri urgente pentru agricultura si industria alimentara. In opinia lui, un program real de reducere a preturilor ar rezolva problemele din acest sector.

 

In schimb, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, sustine ca, deocamdata, preturile nu s-au modificat intr-un mod care sa sperie. “Producatorii nu au nici cea mai mica intentie sa creasca nejustificat preturile. Dar cresterea dobanzilor la creditele persoanelor fizice si juridice influenteaza negativ profitul societatilor din industria alimentara. Iar daca acesta ajunge la zero sau, mai grav, sub zero, atunci avem de a face cu activitate mai mica, disponibilizari si somaj”, a declarat, pentru Capital.ro, Dragos Frumosu.

 

El mai sustine ca, in acest moment, nu exista justificari reale pentru cresterea preturilor. “Daca leul nu se depreciaza, nu exista motiv de crestere a preturilor. In schimb, daca euro ajunge la 3,9 – 4 lei, vom fi in pericol, pentru ca noi importam foarte multe alimente, fructe si legume. Singurul pericol este cresterea preturilor in perioada sarbatorilor, generata, insa, de comercianti si nu de producatori”, încheie Dragoş Frumosu.