Cum înmulțim liliacul? Opt pași-cheie pe care trebuie să îi urmați

liliac

sursă: livedeco.ro

Lilacul este una dintre cele mai frumoase flori, apreciată atât pentru parfumul distinctiv, cât și pentru culorile superbe, lila, roz și alb, care îmbogățesc grădina în această perioadă. Liliacul poate fi plantat în jurul gardurilor, mai ales al gradurilor vii, fiind foarte ușor de înmulțit. Acum este sezonul potrivit pentru înmulțirea plantelor prin butași verzi.

Rămurelele multor pomi și arbuști decorativi prind repede rădăcini și se adaptează foarte bine. Așadar, este momentul să înmulțiți liliac din butași în câțiva pași simpli.

Încercați să folosiți lăstari care nu sunt mai mari de 30 de cm

Cel mai bun moment pentru a lua ramuri din liliac este primavara, dar și toamna. Uitați-vă în jurul tulpinii de liliac pentru a găsi lăstari tineri, care ies din pământ. Încercați să folosiți lăstari care nu sunt mai mari de 30 de cm.

Și cu cât este mai mare lăstarul, cu atat mai multe rădăcini trebuie luate pentru a avea succes. Creșterea liliacului din semințe este mai riscantă, iar plantele vor avea nevoie de până la cinci ani pentru a înflori.

Liliacul se poate înmulți eficient din butași, mai ales primăvara și la începutul verii. Este important să alegeți momentul corect pentru a face asta. De asemenea, trebuie să utilizați compostul potrivit și să evitați folosirea unor unelte contondente.

Curățați și ascuțiți întotdeauna foarfecele de tăiat deoarece uneltele contondente pot deteriora materialul vegetal când tăiați și, de asemenea, pot crește riscul de îmbolnăvire. Cea mai bună practică este să vă curățați uneltele de grădină înainte și după utilizare.

Butașii sunt o modalitate eficientă de creștere a liliacului

John Fitzgerald, expert la Simplify Gardening, susține că butașii sunt o modalitate eficientă de creștere a liliacului și, urmând câțiva pași simpli, orice grădinar „poate înmulți cu succes liliac din butași, bucurându-se de florile lor frumoase pentru anii următori”.

El subliniază că există opt pași-cheie care trebuie urmați. Iată care sunt aceștia.

Cei opt pași-cheie pe care trebuie să-i respectați

1. Alegeți momentul potrivit. Cel mai bun moment pentru a lua lăstari de liliac este vara, când creșterea plantei este cea mai activă. Faceți această operațiune dimineața devreme, când planta este complet hidratată.

2. Selectați tulpini sănătoase. Tăiați 10-12 cm de tulpină de lemn de esență moale, care nu este prea fragedă. Căutați tulpini cu frunze sănătoase și fără semne de boală sau dăunători.

3. Pregătiți butașii. Îndepărtați frunzele din jumătatea inferioară a butașilor, lăsând doar 2-3 rânduri de frunze în partea de sus. Faceți o tăietură la un unghi de 45 de grade chiar sub un nod al frunzei.

4. Hormon de înrădăcinare. Înmuiați capătul tăiat al butașului într-un hormon de înrădăcinare, încurajând dezvoltarea rădăcinilor, sporind în acest fel șansele de înmulțire.

5. Plantați butașii. Umpleți un recipient cu un amestec de ghiveci bine drenat și steril. Introduceți butașul la aproximativ 4 cm adâncime în pământ, asigurându-vă că nodurile inferioare ale frunzei sunt acoperite. Întăriți ușor solul din jurul butașilor.

6. Creați un mediu umed. Acoperiți recipientul cu o pungă de plastic sau o cupolă de plastic pentru a menține un nivel ridicat de umiditate. Este esențial să faceți asta pentru ca butașii să prindă rădăcini.

7. Asigurați plantei lumină indirectă. Plasați recipientul într-un loc cu lumină puternică, indirectă și mențineți solul umed, dar nu udat în exces. Evitați lumina directă a soarelui, care poate face ca butașii să se usuce și să nu prindă rădăcini.

8. Monitorizați atent planta. S-ar putea să fie nevoie între 4 și 6 săptămâni pentru ca butașii de liliac să prindă rădăcini. Trageți ușor de ei după această perioadă. Dacă simțiți că opun rezistență, înseamnă s-au format rădăcini.