În urmă cu circa zece ani, populaţia putea împrumuta statul cu diferite sume fixe, nu foarte mari, cumpărând titluri de stat ori de la ghişeele anumitor bănci, ori de la câteva ghişee ale Ministerului Finanţelor. În prezent, valoarea unui singur titlu de stat este de 10.000 lei, o sumă accesibilă pentru puţine persoane, iar achiziţionarea acestora se poate realiza aproape numai prin intermediul băncilor.
Titluri de stat pentru clientela bogată
Clienţii cu mulţi bani sunt cei mai potriviţi pentru a investi direct în titluri de stat, ei beneficiind astfel şi de cele mai bune comisioane, declară experţii. Spre exemplu, clienţii de private banking ai BCR pot achiziţiona titluri de stat cu un comision de doar 0,07%, spune Ştefan Furtună, şeful diviziei care deserveşte aceşti clienţi. „Investiţiile directe în titluri de stat sunt potrivite pentru investitorii care au o bună cunoaştere a pieţei de obligaţiuni, au sume importante pe care le pot investi şi au orizontul investiţional aliniat cu scadenţa titlurilor în care se doreşte investirea“, explică Mihai Purcărea, fund manager la ­Erste Asset Management.
La emisiunile de titluri de stat, participă în general investitorii instituţionali (fonduri de pensii, fonduri de investiţii), dar şi persoane fizice cu disponibilităţi semnificative, spun reprezentanţii OTP Bank.
Variante pentru clienţii mai mici
O variantă la investiţiile directe în titluri de stat o reprezintă fondurile de obligaţiuni, în lei sau în euro, pentru care clienţii trebuie să mobilizeze sume începând de la 50 lei sau euro. „Câteva din avantajele investiţiei în fonduri de obligaţiuni ar fi: (1) cotaţii zilnice şi lichiditate sporită, (2) lipsa unui spread la cumpărarea/vânzarea unităţilor de fond, spread care poate fi semnificativ în cazul titlurilor de stat (mai ales pentru investiţii mici), (3) posibilitatea de a investi într-un portofoliu de obligaţiuni, şi nu numai într-o singură scadenţă, (4) expertiza oferită de managementul profesionist al portofoliului de obligaţiuni“, spune reprezentantul Erste AM.
Potrivit lui, investiţiile în fondurile de obligaţiuni sunt recomandate investitorilor care nu au un orizont investiţional bine definit, celor care doresc o lichiditate sporită şi acces facil şi transparent la investiţia lor şi nu au expertiza necesară (sau timpul necesar) pentru a urmari şi analiza această piaţă.
Reprezentanţii OTP remarcă, de asemenea, că prin intermediul fondurilor de obligaţiuni investitorii au  acces nu doar la un titlu de stat, ci la un portofoliu de titluri diversificat, ceea ce oferă avantajul unor randamente mai atractive.
Totodată, câştigurile din investiţiile directe în titluri de stat sunt exonerate de impozitul pe profit, în timp ce câştigurile din fondurile de obligaţiuni sunt impozitate cu 16%.
Ce potenţial au titlurile de stat
În vreme ce dobânzile la depozite în lei au coborât cu un pas important în ultimul an, până spre 5,5%-6%, urmând cumva inflaţia, câteva fonduri de obligaţiuni au adus investitorilor randamente anuale de peste 6%, cum este cazul fondurilor de la BCR (7,7%), Certinvest (7,3%), BT (7,1%) sau OTP Obligaţiuni (6,2%).
Titlurile de stat în dolari emise recent de Finanţe pe piaţa americană ­le-au adus, în doar două săptămâni, un câştig de 5% celor 12 clienţi de private banking ai BCR, care au investit în aceste instrumente, spune Furtună.
„Considerăm că potenţialul titlurilor de stat de anul acesta a fost în bună parte epuizat. Presupunând că, anul acesta, nu mai urmează alte reduceri ale ratei de dobândă de politică monetară, numai persistenţa condiţiilor favorabile de lichiditate mai poate susţine tendinţa pozitivă a acestor instrumente. Acest motiv nu este totuşi deosebit de puternic“, e de părere Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank.

7,7% reprezintă randamentul pe ultimele 12 luni obţinut de cel mai performant fond de obligaţiuni în lei (BCR Obligaţiuni). Şi alte fonduri au obţinut randamente anuale de peste 6%.

10.000 lei, este valoarea unui singur titlu de stat, ceea ce face ca investirea în aceste instrumente să fie accesibilă doar clienţilor cu disponibilităţi ridicate.