Succesul vehiculelor aeriene fără pilot în conflictele în curs tentează tot mai multe țări. Dronele-kmamikaze au devenit în ultimii ani un coșmar, mai ales când sunt folosite împotriva sistemelor de apărare antiaeriană. Au dovedit-o în conflictul din Siria.
Dronele sinucigașe fabricate de Israel au distrus bateriile de apărare aeriană ale Siriei, în contextul în care, de la războiului civil, avioane israeliene au lansat sute de atacuri aeriene asupra țintelor inamice.
La 21 ianuarie 2019, forțele iraniene, siriene și israeliene au lansat o ploaie de rachete, unele asupra celorlalte, într-o nouă confruntare de forță de-a lungul frontierei Siria-Israel, potrivit NationalInterest.
Ulterior, Forța de Apărare a Israelului a difuzat un videoclip în care arată cum muniții neidentificate elimină două sau trei sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune. Aparent ar fi fost vorba de cel mai recent sistem rusesc cu rază scurtă, Pantsir-S2.
Aceste raiduri aeriene ar putea dezvălui îmbunătățiri ale forțelor de apărare antiaeriană ale Siriei datorită sprijinului rusesc și transferurilor de arme. Ele dezvăluie și capacitatea a Israelului de a învinge inamicul, inclusiv prin utilizarea dronelor-kamikaze.
Succesiunea atacurilor a început cu lansarea de către Corpul Gardienilor Revoluției a unei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fateh 110, care viza o stațiune de schi israeliană pe Muntele Hebron.
Pe măsură ce racheta cu combustibil solid se îndrepta spre munte, ea a fost interceptată și distrusă de două rachete din sistemul de apărare aeriană isrelian Iron Dome.
De la începutul războiului civil din Siria, în 2011, avioanele de război israeliene au lansat sute de atacuri asupra țintelor siriene, încercând să întrerupă transferul de arme către milițiile Hezbollah. Un singur avion F-16 israelian a fost doborât în februarie 2018 de o rachetă sol-aer S-200. Doar în acel an, Armata Israeliană (IDF) a atins ținte în Siria cu peste 2.000 de rachete.
Înainte de intervenția Rusiei în 2015, Gardienii Revoluției au jucat un rol-cheie în salvarea regimului Bashar al-Assad. Aceștia au stabilit o rețea extinsă de baze pe tertitoriul sirian pentru a exercita presiuni militare asupra Israelului și a oferi asistență Hezbollah, susținută atât de Siria, cât și de Iran.
După atacul cu rachete al IRGC, IDF a ripostat cu cel mai extins atac de până atunci. O ploaie de rachete a lovit Aeroportul Internațional Damasc și magazinele de arme din apropiere. Trupele siriene ar fi lansat, la rîndul lor, zeci de rachete.În principal rachete cu rază medie de acțiune din sistemele de apărare aeriană Buk (SA-17) și rachete 57E6 din sistemele Pantsir-S1 (SA-22) cu rază scurtă de acțiune.
IDF a declanșat apoi un al doilea val de atacuri care au vizat bateriile de apărare antiaeriană. Aceste atacuri ar fi distrus sistemul rusesc de rachete Pantsir-S1.
Este posibil ca IDF să fi folosit tipuri suplimentare de arme, inclusiv rachete de croazieră Delilah, ghidate de GPS, care au capabilități man-in-the-loop (pot accepta modificarea țintei în timpul zborului), transportate de avioane F-14. De asemenea, se bănuiște că Israelul a folosit bombe-planor, dotate cu un kit SPICE de înaltă tehnologie, cu GPS dual și ghidare electro-optică.