Conduc companii de succes din sectoare diferite, însă sunt uniţi de o pasiune comună: fotografia. Sunt top-manageri al căror talent poate face cu succes obiectul unei expoziţii. Din echipamentul său luat în expediţia din Delta Dunării, singurul lucru care i-ar fi putut trăda intenţiile era aparatul foto profesional. Este cel mai important accesoriu pentru Helmut Ignat, 45 de ani, director general la Konica Minolta, în realizarea proiectului său: fotografii ce surprind viaţa pelic
Conduc companii de succes din sectoare diferite, însă sunt uniţi de o pasiune comună: fotografia. Sunt top-manageri al căror talent poate face cu succes obiectul unei expoziţii.
Din echipamentul său luat în expediţia din Delta Dunării, singurul lucru care i-ar fi putut trăda intenţiile era aparatul foto profesional. Este cel mai important accesoriu pentru Helmut Ignat, 45 de ani, director general la Konica Minolta, în realizarea proiectului său: fotografii ce surprind viaţa pelicanilor albi din Delta Dunării. Alături de el se afla campionul mondial al fotografiei wildlife, Manuel Presti, reprezentant al proiectului Wild Wonders of Europe şi câştigător al BBC Best Photographer of the Year şi al GDT Wildlife European Photographer of the Year. „În câteva zile alături de el, am învăţat mai multe decât aş fi putut învăţa din cărţile mele de specialitate de acasă, pe care doar le răsfoiesc din când în când“, spune Helmut Ignat.
„Cântecul Lebedei Mute“
Helmut Ignat utilizează în arta fotografică aparate Sony Alpha 700 şi obiective Minolta, Konica Minolta, Sigma şi Sony, cu distanţe focale cuprinse între 12 mm şi 400 mm. El preferă să realizeze fotografiile în primele momente de după răsărit şi puţin înainte de apus. „În fotografia de peisaj, este foarte posibil şi oarecum controlabil să obţii o expunere a celei mai interesante scene în cea mai bună lumină, dar în fotografia wildlife trebuie să ai mult noroc şi răbdare pentru a ajunge să ţi se ofere totul pentru o fracţiune de secundă. Poate chiar în acea secundă în care nu eşti atent“, explică Ignat.
În schimb, Lucian Butnaru, directorul TechTeam Akela, pasionat la rândul său de arta fotografică, preferă aparatul Nikon D700, căruia i-a ataşat o serie de obiective. „Îmi place să surprind clipe sau momente unice. Doresc ca fotografiile mele să producă o emoţie celui care le priveşte“, spune el.
Dacă pasiunea lui Butnaru pentru fotografie numără câţiva ani, pentru Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), acest hobby a pornit în perioada copilăriei, când tatăl său i-a făcut cadou un aparat de fotografiat FED3 şi unul pentru developat. „Îmi amintesc că am încropit o cameră obscură, şi pasiunea a început odată cu developarea fotografiilor alb-negru. Ulterior, a crescut după ce vărul meu – Cristian Lascu (redactor-şef la National Geografic – n.r.) a început să îmi desluşească din tainele acestei arte. Tot el m-a iniţiat în tainele fotografiei color“, îşi aminteşte Bogdan Andriescu.
Hobby şi destin
Prefer fotografia de natură şi wildlife. Este cea mai dificilă, pentru că necesită în primul rând timp, exact ceea ce-mi lipseşte cel mai mult.
Helmut Ignat, director general, Konica Minolta
Steven van Groningen, preşedinte Raiffeisen Bank
10.000 de euro sunt investiţiile într-un echipament foto profesional. Cifra poate fi însă şi mai mare, un obiectiv putând costa câteva mii de euro