Cele mai căutate joburi în momentul de faţă sunt în continuare cele din domeniul IT, alături de cele din vânzări. Dacă în domeniul vânzărilor cei care îşi caută un loc de muncă pot alege dintr-o multitudine de oferte, în funcţie de experienţa şi profilul lor, candidaţii din domeniul IT sunt oarecum conditionaţi şi de oferta existentă, chiar dacă aceasta este crescută.
În acest caz condiţionarea este dată de canalele prin care îşi promovează companiile joburile şi totodată de mijloacele pe care le folosesc potenţialii angajaţi pentru a-şi găsi un loc de muncă. Pentru a se angaja pe un post din domeniul IT angajaţii trebuie să cunoască canalele de recrutare folosite de specialiştii din firmele de recrutare şi selecţie sau cele folosite de angajatori.
Cele mai utilizate sunt reţelele de socializare profesionale, grupurile sau forumurile de specialitate şi site-urile care conţin baze de date în domeniu.
Cei mai căutaţi candidaţi sunt cei care pot ocupă posturi de programator/developer în limbajele PHP, Java, şi .Net.
Cererea cea mai mare de servicii de recrutare şi training vine din partea companiilor de IT (46% din totalul cererilor în anul 2010). Majoritatea angajatorilor cer peste 5 ani experienţă, dar spre deosebire de alte domenii, sunt destul de căutate şi persoane care au sub 3 ani experienţă sau chiar absolvenţi.
Cerea foarte mare justifică şi salariile din domeniu. Salariile sunt comparabile cu cele de anul trecut, adica 1.500 – 2.000 euro pentru Project Manager sau Team Leader şi 1.000 – 1.500 euro pentru persoane cu 4-5 ani experienţă în programare. Salariile pentru entry level sunt însa mai mici decât cele de anul trecut datorită faptului că raportul cerere-oferta s-a inversat în ultima perioadă. Se poate ajunge la salarii de 300-500 de euro în primul an de activitate, iar salariile angajaţilor cu 2-3 ani de experienţă sunt deja puţin mai mari aproximativ 700 – 900 de euro.
SURSA: IntegraHR