O companie tipică de prestări servicii care ocupă spaţii de birouri în 10 capitale europene importante pentru 1.000 de angajaţi poate economisi până la 1,5 mil. euro/an –  care, având în vedere raportul cost-venituri, echivalează cu o creştere a EBITDA de aproximativ 3%.

Progresul tehnologiei şi lucrul colaborativ au fost factorii care au determinat schimbarea modului de utilizare a spaţiilor de birouri în Europa, chiar şi în ţări tradiţional rezistente la schimbare. Ca urmare a acestei schimbări companiile multinaţionale se pot afla în situaţia unei lipse de sincronizare cu bunele practici de pe pieţele locale.

“Practicile europene privind spaţiul de lucru au evoluat rapid în ultima perioadă, companiile având nevoie de mai puţini angajaţi care să fie prezenţi permanent în birou. Acest lucru are un efect de domino asupra densităţii spaţiilor de lucru, însă chiriaşii continuă să ocupe un spaţiu mai mare decât cel de care au efectiv nevoie”, a declarat James Maddock, Head of Global Support Services în cadrul DTZ.

Consultanţii au dezvoltat un instrument online care permite chiriaşilor să efectueze calcule privind costurile de ocupare în peste 130 de pieţe globale de birouri şi logistică.