Astfel, companiile din UE afectate de pandemia de coronavirus vor putea cere împrumuturi guvernamentale de până la 5% din cifra lor de afaceri obţinută în 2019, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, informează agerpres.

Aceată decizie survine în urma solicitării unor state membre ale UE pentru astfel de credite, susţin sursele, fără a da detalii suplimentare.

Totodată, mărimea împrumutului ar putea fi de până la 40% din cheltuielile anuale cu salariile ale beneficiarului, adaugă sursele.

În ultimele săptămâni Comisia Europeană a relaxat reglementările privind ajutoarele de stat şi a aprobat injectarea a miliarde de euro prin subvenţii, împrumuturi garantate şi rate subvenţionate ale dobânzii acordate firmelor din blocul comunitar afectate de epidemie.

Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional, Uniunea Europeană ar urma să înregistreze în acest an o contracţie record de 7,1% a Produsului Intern Brut în acest an. De asemenea, criza sanitară riscă să fie cea mai gravă cu care s-au confruntat statele din zona euro de la lansarea monedei unice în 1999.