Cum îți alegi Baba în martie! Tradiții și obiceiuri la români! Superstiții transmise din moși-strămoși

Există o serie de tradiții speciale în România atunci când vine vorba de începutul primăverii. Duminică, 1 martie, femeile din România primesc mărțișoare și se pun Babe, prevestind astfel sfârșitul iernii. Ce tradiții și obiceiuri trebuie să urmeze acestea.

Babele, personaje mitologice din cultura populară a România

Legendă are legătură cu Baba Dochia, responsabilă cu aducerea iernii care începe să-și dea jos câte un cojoc din cele nouă. Astfel, cu fiecare cojoc dat jos, afară se face mai cald, iar iarnă este înlocuită de primăvară.

Cum se aleg Babele în luna martie

Tradiția spune că fiecare om își alege câte o baba între 1 și 9 martie. Așa cum este ziua aleasă, așa va fi și firea omului tot anul.  Altă interpretare este cum e în ziua respectivă, așa îi va merge omului tot anul. Dacă vremea va fi frumoasă, omul va avea noroc, toate îi vor merge bine, iar el va fi vesel și fericit. Dacă vremea va fi rea, cu cerul întunecat, omul va fi morocănos și toate îi vor merge pe dos.
Mulți bătrâni spun, însă, că, dacă plouă sau ninge în ziua Babei lui, omul va avea un an bogat.

Babe martie numerologie

Pe de altă parte, există și o latura numerologică a Babelor. Baba fiecărui om este în ziua în care s-a născut. Dacă cineva este născut într-o zi de 6, va avea Baba pe 6 martie. Dacă este născut într-o zi de 30, Baba lui va fi pe 3 martie (3+0=3).

Legenda Babelor 

O altă legendă din bătrâni spune că Baba Dochia avea un fiu care i-a adus babei o nora pe care ea nu a plăcut-o. Baba i-a dat nurorii un ghem de lână neagră și i-a cerut să îl albească. Atât de tare freca femeia că să spelea firul, încât degetele au început să-i sângereze. Dar lână tot neagră a rămas. Disperată, față a început să plângă. Și plângea atât de tare, încât Iisus a  auzit-o. A venit la ea și i-a dăruit o floare roșie, spunându-i să spele lână cu ea. Tânăra  a urmat sfatul Mântuitorului, a pus floarea în apă, iar lână s-a albit pe loc.

Când s-a dus să ducă ghemul soacrei, această s-a înfuriat și a acuzat-o că Mărțișor (cel care a ajutat-oa pe tânăra) este, de fapt, ibovnicul nurorii. Supărată, Dochia a plecat cu oile la munte, crezând că venise primăvară. A păcălit-o floarea cu care nora venisa în mâna. Ajunsă la munte la începutul lui martie, Baba Dochia și-a dat jos toate cele nouă cojoace îngreunate de ploi. Dar, din cauza frigului, a înghețat și s-a prefăcut în stânci alături de oile sale. Această legendă este strâns legată de numele culmii Babele din masivul Bucegi.

Moartea Babei Dochia, în ziua de 9 martie, este considerate hotar între iarnă și primăvară. Perioada cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turmă să de oi, pentru a muri înspre renaștere. De asemenea, aspectul instabil al vremii din această perioada este pus pe seama caracterului capricios al Babei Dochia.