Casa și mașina sunt cam singurele lucruri pe care românii, indiferent de clasa socială și nivelul de venit, le au în comun, la nivel de masă. Iar dacă ne uităm la structura portofoliului  firmelor de asigurare de la noi, tragem chiar concluzia suprinzătoare că cele două sunt mai prețuite decât viața sau viitorul , având în vedere că vânzările de asigurări de sănătate și de viață sunt la ani lumină de subscrierile pe zona polițelor auto și property(mai ales cele  de locuință).

Este și motivul pentru care, de foarte mulți ani, în lume există așa numitele microasigurări, dezvoltate exact pentru proprietăți imobiliare și mașini și orientate mai ales către persoanele cu venituri reduse, care nu își pot permite în mod normal o asigurare CASCO sau una pentru locuință.

Acest tip de polițe acoperă, în general, unul-două riscuri, într-o limită cu mult sub ce oferă polițele mari, însă la tarife cu mult mai mici.

Primul astfel de produs a apărut și  în România. El este gândit să vină ca un “supliment” accesibil la asigurarea obligatorie împotriva deazastrelor, pe care toți românii trebuie să o încheie.

Asigurarea obligatorie de locuință nu acoperă decât trei riscuri, adică inundație cutremur și alunecări de teren. Din orice alt motiv o locuință ar suferi daune, PAID, firma care emite asigurarea obligatorie, nu va despăgubi.

Aici ar urma să intervină Microcasa, o asigurare dezvoltată și gândită de  Safety Broker, fondator al Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR), care urmează să fie subscrisă prin City Insurance și Euroins.

“Asigurarea facultativă a locuinței la prim risc a fost dezvoltă în baza propunerii PRBAR prin SAFETY Broker ca manufacturer al acestuia, în calitate de membru fondator PRBAR, urmând structura, specificațiile și cerintele tehnice transmise de SAFETY Broker și ținând cont de datele interne și istoricul tehnic al EUROINS România, respectiv CITY Insurance”, spune Cristian Bălănică, directorul executiv al Patronatului.

 

Concret, polița acoperă riscurile generate de fenomene meteorologice (cum sunt sunt grindina, furtunile, vijeliile și altele), incendiul, explozia, căderi de corpuri precum și inundațiile provocate de apa de conductă.

Suma asigurată se limitează la 10.000 de euro, iar tariful anual va fi de 5 euro. Cu alte cuvinte, adăugând acest preț la prețul asigurării obligatorii (20 de euro), o persoană își poate asigurare complet locuința cu 25 de euro, cu mențiunea că pentru dezastrle naturale va primi maximum 20.000 de euro în caz de daună iar pentru daunele apărute din alte cauze va fi acoperit până la 10.000 euro(limita microasigurării).

În mod uzual, o asigurare facultativă normală costă circa 80-100 de euro la care se adaugă și asigurarea obligatorie, adică încă 20 de euro. Difernța este că limita de asigurare merg până la întreaga valoare de piață a locuinței.  

Polița poate fi subscrisă online, în doar câteva minute, aceaseta fiind una  dintre caracteristicile specifice microasigurărilor.

Mașina, asigurată cu doar câțiva euro

În afara de case, mașinile sunt un alt produs care se pretează pentru microasigurare.  Călin Rangu, directorul direcției Supraveghere, Control Intermediari și Reguli de Conduită din ASF spune că în Europa produsele de tip CASCO la prețuri foarte reduse reprezintă ceva uzual și este de așteptat ca ele să ajungă și în România.

La nivel european se întâmplă lucrul acesta, în România încă nu, România e încă o piață a RCA-ului. (…) CASCO de 2 euro funcționează în majoritatea țărilor dezvoltate, în Franța, Germania. Asigurarea se activează pe telefonul mobil, printr-o aplicație: când ieși cu mașina din garaj o activezi, când te întorci cu mașina în garaj, o dezactivezi.”, a spus Rangu.