Ouăle sunt o sursă excelentă de vitamine, inclusiv colină și seleniu. Sunt și una dintre puținele surse alimentare de vitamina D. Și cu șase grame de proteine ​​pe un singur ou, cu siguranță acest „superaliment” este unul dintre cele mai bogate în substanțe nutritive.

Există câteva modalități eficiente de a vedea dacă ouăle pe care le avem în frigider mai sunt sau nu proaspete.

1. Verificați prospețimea lor într-un pahar cu apă

Înainte de a arunca un ou la gunoi doar pentru că data expirării de pe etichetă spune că nu mai e bun, testați-l folosind metoda de testare a apei. Pentru a face acest lucru, umpleți un castron sau o cană cu apă la temperatura camerei, asigurându-vă că este suficientă pentru a scufunda complet oul.

Apoi, scufundați cu grijă oul, folosind o lingură, și verificați în ce direcție plutește, se scufundă sau stă. Un ou foarte proaspăt se va scufunda până la fund, iar unul vechi va pluti până sus. Ouăle care se înclină în sus sau în lateral au început să se învechească și ar trebui folosite cât mai curând.

2. Scuturați-le pentru a le testa fermitatea

Agitarea unui ou poate ajuta la determinarea fermității interne, indicând dacă este foarte proaspăt sau nu. Prin mișcarea unui ou înainte și înapoi pentru a verifica interiorul lui, puteți vedea dacă un ou a început să se învechească sau dacă aerul a pătruns în el.

Un ou care se clatină indică faptul că s-au format mai multe buzunare de aer, care se scurg prin învelișul exterior. Un ou ferm va avea o mișcare minimă când este agitat, indicând un ou mai proaspăt.

3. Verificați-le mirosul

Un alt mod de a spune dacă ouăle s-au stricat este mirosul. Când îl spargem, oul trebuie să aibă un miros neutru sau să nu miroasă deloc.

Dacă oul are un miros sulfuros sau un miros înțepător, cu siguranță trebuie aruncat.

Cum se păstrează ouăle pentru o prospețime optimă

Păstrați ouăle în ambalajul lor, în părțile mai reci ale frigiderului.

Nu lăsați ouăle afară, mai mult de două ore. Ouăle lăsate la temperatura camerei prezintă un risc mai mare de creștere a bacteriilor (cum ar fi salmonella) și de a se strica.

Sursa foto: Dreamstime