Bucătarul Douglas MacMillan, cu o experiență de peste 30 de ani în domeniul restaurantelor, are un restaurant pescăresc în California. MacMillan sfătuiește să creați relații bune cu oamenii care vă vând pește, pentru că astfel veți avea un sentiment mai mare de încredere.

Cei care iau masa la restaurantele sale pot comanda chifle de homar în stil atlantic sau homar prins pe coasta Californiei. Iată ce pești recomandă, împreună cu sugestii de preparare, și ce pești ar trebui să evitați, potrivit Foodrepublic.

Cel mai bun pește: Halibut

Halibutul este un pește alb din familia Pleuronectidae și care are în compoziție foarte puține grăsimi. Trăiește în apele reci din oceanele Atlantic și Pacific, în Marea Barents, Marea Japoniei, iar greutatea lui variază de la 2 kg până la 300 de kg. În carnea de halibut se găsesc aproape toate vitaminele și substanțele nutritive.

Halibut este pur și simplu vedeta, spune bucătarul Douglas MacMillan. Este ferm, blând și nu este greu de gătit. „La cuptor, cu lămâie și condimente, este delicios. Sau poți folosi roșii și busuioc”, recomandă el.

Unul dintre motivele pentru care halibutul este preferatul multor iubitori de pește este conținutul de grăsime

„Cu cât apa este mai rece, cu atât conținutul de grăsime al peștelui este mai mare”, explică MacMillan.

Aromele și posibilitățile de preparare îl fac ideal atât pentru bucătarii noi, cât și pentru cei experimentați. „Scăzut și lent” este felul în care lui MacMillan îi place să gătească acest pește alb, la grătar, cu sparanghel proaspăt și roșii cherry.

Cel mai rău: Tilapia

Tilapia sau peștele Sfântului Petru este unul dintre cele mai controversate tipuri de pește. Este înrudit cu bibanul și trăiește în apă dulce în Africa, Asia, dar și în America Centrală și unele zone ale Americii de Sud.

 „Nu l-am cumpărat niciodată”, spune el.

Un pește relativ ieftin, tilapia este pescuit în peste 135 de țări din întreaga lume, China fiind cel mai mare producător. Mulți sunt îngrijorați de practicile agricole din unele țări în care există mai puține reglementări cu privire la modul în care este crescut peștele.

„Nu vă risipiți banii”, sfătuiește MacMillan.

„Este ca o bucată proastă de carne. Nu cred că are un profil de aromă prea mare și nu poți avea încredere de unde vine”, explică el.

Cel mai bun: Peștele-spadă

Peștele-spadă este un pește gras cu cantități mari de acizi grași omega-3 acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA).

Dacă sunteți în căutarea unui  pește care să fie pe placul tuturor, bucătarul Douglas MacMillan vă recomandă peștele-spadă.

„Eu îl numesc peștele friptură”, spune el. „Îmi place să-l fac la grătar ca pe o friptură”, adaugă el.

Preferă să ungă peștele cu puțin unt și sos Worcestershire. Peștele ferm și cărnos ca acesta poate rezista căldurii. Servește-l imediat sau fii creativ cu un topping!. Rețeta de pește-spadă cu salsa de mango adaugă puțină căldură de la ardeiul roșu, roșii, ceapă și coriandru, pe lângă gustul dulce al mango-ului suculent. De asemenea, puteți să completați peștele-spadă cu pesto. Dacă doriți o pauză de la grătar, prăjiți peștele în sos de vin, sugerează bucătarul.

Cel mai rău: Somn importat

Multe dintre metodele de gătit, inclusiv marinarea peștelui și prăjirea acestuia, sunt atribuite zonelor de unde provine – partea de sud a Statelor Unite, în primul rând Mississippi. Dintre cele peste 2.000 de specii ale acestor pești, somnul de canal și somnul albastru sunt cel mai des vândute în SUA. Dar somnul trebuie etichetat în funcție de țara de origine. 

În martie 2024, USDA a emis o alertă de sănătate publică pentru somnul importat ilegal din Republica Populară Chineză, care a fost declarat impropriu consumului uman. El recomandă să vă asigurați că evitați somnul importat și sfătuiește să rămâneți la somnul autohton, crescut la fermă.

Cel mai bun: somon

Mai multe reviste de sănătate l-au numit unul dintre cele mai sănătoase tipuri de pește, iar aroma sa suculentă îl face opțiunea perfectă! Combinați roșiile cherry, fileurile de somon și mărarul pentru a crea un somon maiestuos. Căutați eleganță? Sau stropiți-l cu condimentele preferate, acoperiți-l cu felii de lămâie și coaceți-l. Faceți tacos cu somon și acoperiți-le cu salsa de ananas sau mango. 

Cel mai rău: Peștele pion roșu

Peștele a fost popular datorită gustului blând și texturii ferme și a fost suficient de versatil pentru a fi copt, prăjit sau grătar. Înainte de a-l cumpăra, să știți că, probabil, cumpărați un pește foarte vechi. Unii dintre ei trăiesc până la 150 de ani. Înseamnă că peștele a avut suficient timp pentru a absorbi mercur și alte toxine, care pot ajunge în corp, dacă îl mâncați.