Cum îţi faci o afacere cu bani europeni?

O afacere cu fonduri europene s-ar putea face si daca aveti la dispozitie doar cateva mii de euro. Totusi, lipsa pregatirii personalului din sistemul public, birocratia, documentatia stufoasa si intelegerea gresita a activitatii unei firme de consultanta sunt greutati intampinate frecvent in procesul obtinerii de fonduri europene. „Foarte multi clienti vin la firma de consultanta doar cu ideea, fara sa aiba niciun fel de structura, o schita de proiect. Sunt putine firme care se pre

O afacere cu fonduri europene s-ar putea face si daca aveti la dispozitie doar cateva mii de euro. Totusi, lipsa pregatirii personalului din sistemul public, birocratia, documentatia stufoasa si intelegerea gresita a activitatii unei firme de consultanta sunt greutati intampinate frecvent in procesul obtinerii de fonduri europene.



„Foarte multi clienti vin la firma de consultanta doar cu ideea, fara sa aiba niciun fel de structura, o schita de proiect. Sunt putine firme care se prezinta asa cum ar trebui la o firma de consultanta, doar pentru adaptarea proiectului la formularile standard ale fondurilor structurale europene”, sustine Gelu Vlasin, director de investitii la grupul spaniol Cosmos (prezent pe piata autohtona de sase luni, desfasurand activitati de consultanta si HR).

Potrivit acestuia, foarte multi romani au crezut ca pot duce la capat un proiect pe cont propriu, ceea ce reprezinta o greseala si care explica de ce, in Romania, au primit finantare foarte putine dintre proiectele depuse. „Ar trebui sa ne bazam mai mult pe profesionalism si mai putin pe improvizatie”, a mai spus el.

Dragos Pislaru, director general al GEA Strategy&Consulting, considera ca lipsa de pregatire din sistemul public este o alta problema a acestui domeniu (80% dintre fondurile europene sunt alocate acestui sector).

„Nu avem o problema de absortie a fondurilor in sectorul privat, ci in cel public”, a explicat el.

De asemenea, birocratia si documentatia stufoasa ingreuneaza mult acest proces. „Evaluarea tuturor proiectelor depuse dureaza foarte mult timp si este o procedura ineficienta, avand in vedere ca foarte putine dintre acestea indeplinesc toate conditiile pentru a primi finantare”, a mai spus Pislaru.

Un proiect care implica finantare cu fonduri europene presupune costuri initiale precum cele de cofinantare si cele cu firma de consultanta, dar si costuri de implementare. De exemplu, un proiect de 100.000 de euro, are nevoie de o suma initiala de 25.000 de euro pentru cofinantare si de un  minimum de 1.000 pentru structurarea proiectului, bani care se duc catre firma de consultanta. „Nu conteaza marimea proiectului, munca firmei de consultanta este aceeasi, fie ca e un proiect de 100.000 de euro, fie ca e unul de un milion de euro”, a explicat Gelu Vlasin. De asemenea, 5% din valoarea proiectului eligibil se va duce tot catre firma de consultanta, dar dupa ce acesta este aprobat.

In afara de costurile initiale, este nevoie si de bani pentru implementarea proiectului. „Orice proiect, chiar aprobat, ulterior are nevoie de implementare si acest lucru e mai complicat aproape decat obtinerea finantarii. Avem proiectul, avem o firma de consultanta care reuseste sa structureze proiectul foarte bine, avem capitalul necesar pentru plata cheltuielilor initiale, avem banii pentru cofinantare, dar nu avem logistica necesara pentru finantare pentru implementare”, a explicat Vlasin. „Astfel, clientul ramane cu proiectul pe masa aprobat, dar fara posibilitatea de a-l implementa pentru ca n-are logistica, n-are personal, n-are resurse umane. Acestea sunt niste costuri care ar trebui prevazute”, a mai spus el.

In cat timp primeste un proiect finantare?

In mod normal, pregatirea unui astfel de proiect dureaza trei luni, evaluarea o luna, iar semnarea acestuia intre una si doua luni. „In Romania, insa, de patru luni nu s-a trecut nici de evaluare. Procesul dureaza de un an, ceea ce schimba datele din proiect”, sustine Dragos Pislaru.

Totusi, in afara de aceste cheltuieli, o investitie sustinuta cu fonduri europene este o afacere a initiatorului proiectului, care ii va aduce ulterior un profit, de care nu se va bucura decat el.