Cum îţi faci pensiune cu bani europeni?

Sursă: Dreamstime

Pensiunea, în turismul autohton, nu este o afacere de proporţii. Însă, pentru mulţi români, acest business este foarte tentant, mai ales că pot primi finanţare de la Uniunea Europeană. Birocraţia şi mecanismul de primire a banilor îi opresc din drum pe mulţi dintre cei care râvnesc la banii europeni. Proiectele privind înfiinţarea de pensiuni în mediul rural sunt susţinute de măsura 313 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Beneficiarii pot fi p

Pensiunea, în turismul autohton, nu este o afacere de proporţii.  Însă, pentru mulţi români, acest business este foarte tentant, mai ales că pot primi finanţare de la Uniunea Europeană.

Birocraţia şi mecanismul de primire a banilor îi opresc din drum pe mulţi dintre cei care râvnesc la banii europeni. Proiectele privind înfiinţarea de pensiuni în mediul rural sunt susţinute de măsura 313 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Beneficiarii pot fi persoane fizice, microîntreprinderi, comune şi ONG-uri.

Chiar dacă, la momentul depunerii cererii de finanţare, beneficiarul este persoană fizică, aceasta trebuie să devină persoană fizică autorizată sau microîntreprindere până la semnarea contractului de finanţare. ONG-urile şi primăriile pot primi finanţare de până la 100%.

Beneficiarii pot alege între pensiunile turistice şi cele agroturistice. În cazul pensiunilor turistice, finanţarea poate ajunge până la 200.000 de euro, iar cofinanţarea de 50% este asigurată de beneficiar. La cele agroturistice, finanţarea maximă merge până la 70.000 de euro, iar cofinanţarea asigurată de fondurile europene se ridică până la 70% din cheltuielile eligibile.