Rata de ocupare în rândul femeilor este cu atât mai scăzută cu cât numărul de copii este mai mare, arată un studiu Eurostat. Pentru bărbați, a avea doi copii pare a fi cel mai bun stimulent pentru găsirea unui loc de muncă.
La nivelul Uniunii Europene, 76% dintre femeile între 25 și 54 de ani și fără copii au un loc de muncă. Proporția scade la 71% pentru cele cu un copil, la 69% pentru cele cu doi copii și la 55% în cazul femeilor cu trei sau mai mulți copii.
Cele mai mari rate de ocupare în rândul femeilor fără copii se înregistrează în Cehia (84%), Finlanda (83%) și Austria și Marea Britanie (82%), iar cele mai mici în Malta (57%).
Pentru femeile cu un copil, același indicator era mult peste medie în Slovenia (85%), respectiv Austria și Lituania (81%), și mult sub medie în Malta (46%), Italia (59%) și Grecia (61%).
În cazul femeilor cu doi copii, 89% dintre acestea au un loc de muncă în Slovenia, 83% în Finlanda și 81% în Olanda, dar numai 37% dintre maltezele și 54% dintre italiencele aflate în această situație lucrează.
În cazul bărbaților între 25 și 54 de ani lucrurile arată cu totul altfel: 80% dintre cei fără copii, 87% dintre cei cu un copil și aproape 91% dintre cei cu doi copii lucrează. Rata de ocupare scade la 85% pentru persoanele de sex masculin cu trei sau mai mulți copii.
A avea doi copii reprezintă, se pare, cel mai mare stimul pentru carieră pentru bărbații din Cehia, Malta și Olanda (96% dintre cei în această situație muncesc), dar și pentru cei din Luxemburg (95%), Grecia, Slovenia și Cipru (94%) și Belgia, Germania, Franța și Austria (93%). La polul opus sunt irlandezii (82%) și estonienii, lituanienii și letonii (83%).
În România, 67% dintre femeile între 25 și 54 de ani și fără copii, 70% dintre cele cu un copil, 67% dintre cele cu doi copii și 52% dintre cele cu trei sau mai mulți copii lucrează, tendința fiind, așadar, ușor diferită față de media europeană.
În cazul bărbaților din aceeași categorie de vârstă, efectul de responsabilizare dat de existența a doi copii se respectă: 77% dintre cei fără copii, 82% dintre cei cu un copil, 85% dintre cei cu doi copii și numai 76% dintre cei cu trei sau mai mulți copii lucrau la data realizării studiului.