Cum îți prelungește, de fapt, cafeaua viața. Toate bolile de care te poate scăpa dacă o bei zilnic

cafea, ceasca de cafea, cafea boabe

SURSA FOTO: Dreamstime

Beneficiile cafelei! Pentru majoritatea oamenilor, cafeaua face parte din rutina zilnică, aducând doza de energie de care au nevoie în timpul zilei.

Beneficiile cafelei! Reduce riscul unor boli și prelungește viața

Beneficiile cafelei! În plus. consumul zilnic de două-trei cești de cafea a fost asociat cu un risc de 10% până la 15% mai mic de a face boli de inimă, insuficiență cardiacă sau chiar de deces prematur, indică un nou studiu.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au urmărit peste 400.000 de persoane din Regatul Unit, timp de cel puțin un deceniu.

S-a descoperit că ”obiceiul de a bea cafea a avut fie un efect neutru, ceea ce înseamnă că nu dăunează, fie a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii”.

Participanții care au băut două sau trei căni de cafea în fiecare zi au beneficiat cel mai mult, cu un risc de 10 până la 15% mai mic de a suferi de boli coronariene, insuficiență cardiacă, probleme de ritm cardiac sau deces prematur, conform Mindbodygreen.

Boabele de cafea conțin substanțe chimice vegetale sănătoase

Boabele de cafea conțin peste 100 de substanțe chimice vegetale sănătoase, care scad stresul oxidativ și inflamația, stimulând în același timp metabolismul astfel încât cafeaua de dimineață are și alte beneficii.

Acești compuși ar putea ajuta la reducerea inflamației, pot inhiba absorbția de grăsime de către intestin, blochează receptorii implicați cu ritmuri anormale ale inimii și reduc stresul oxidativ, afirmă Peter M. Kistler, autorul principal al studiului. Stresul oxidativ este un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți din organism.

Cafeaua nu ar trebui consumată de cei care au probleme cardiace mai grave. „Întrucât cafeaua poate accelera ritmul cardiac, unii oameni se tem că aceasta ar putea declanșa sau agrava anumite probleme cardiace. De aici pot veni sfaturile medicale de a opri consumul de cafea”, afirmă Kistler.

Riscuri reduse de aritmie, boli de inimă sau AVC

Un alt studiu a analizat relațiile dintre diferitele tipuri de cafea (măcinată cu cofeină, instant cu cofeină și decofeinizată).

Consumul zilnic de una până la cinci căni de cafea măcinată sau instant a fost asociat cu riscuri mai mici de aritmie, boli de inimă sau insuficiență sau accident vascular cerebral.

Consumul de două până la trei căni al oricărui tip de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces prematur sau de boli de inimă.

Participanții analizați într-un al treilea studiu au fost cei care aveau deja aritmie sau o altă boală cardiovasculară. Pentru persoanele cu boli cardiovasculare, niciun nivel al consumului de cafea nu a fost asociat cu dezvoltarea aritmiei.

SURSA FOTO: Dreamstime

Este bună pentru creier

Cafeaua ar putea crește vigilența și poate îmbunătăți timpul de reacție la 30 de minute după ce ai băut-o. De asemenea, s-a demonstrat că îmbunătățește cunoașterea generală și starea de spirit la aproximativ 150 de miligrame de cofeină.

Pe lângă aceste efecte pe termen scurt, cafeaua neagră are beneficii pe termen lung asupra sănătății creierului și cogniției. Într-un alt studiu publicat în 2021, cercetătorii au observat că poate atenua declinul cognitiv și reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Poate îmbunătăți sănătatea intestinului și metabolismul

Cafeaua imită efectul unui laxativ stimulant, accelerând timpul de tranzit intestinal. Este o veste bună pentru cei care suferă de constipație.

Există cercetări conform cărora cafeaua poate accelera metabolismul și chiar ajută la pierderea în greutate – sau cel puțin poate juca un rol în gestionarea greutății. Studiile sugerează că această băutură afectează stocarea grăsimilor în celule, stimulează metabolismul și promovează microbiomul intestinal.

Toate acestea ajută la menținerea unui corp sănătos și a unei greutăți normale. Acest efect este legat de conținutul de cofeină al cafelei, un studiu. O creștere a aportului de cofeină ar putea promova reduceri mai mari ale indicelui de masă corporală (IMC) și, în special, a grăsimii corporale.