Sfaturi pentru îngrijirea roșiilor din grădină pe timp de caniculă
Plantele de tomate își protejează fructele cu o ”umbrelă” de frunze. Pe vreme de caniculă, însă, fructele expuse la soare pot dezvolta pete albe palide sau gălbui, acolo unde razele luminoase sunt cele mai intense.
În cazul unei expuneri continue, daunele pot merge dincolo de decolorarea palidă, ducând rapid la o piele a roșiei ca de hârtie sau la zone adâncite dedesubt. De asemenea, mucegaiul negru poate începe să se dezvolte pe măsură ce fructele continuă să se deterioreze.
Ce să faceți ca să vă salvați cultura
Pentru reducerea șanselor ca arsura solară să afecteze roșiile de grădină, este indicat să menții un nivel de acoperire cu umbră peste fructe cât mai mult timp posibil.
Măsura ideală de protecție este reprezentată de amplasarea unei plase, atât deasupra culturii, cât și lateral (pe partea unde soarele bate cel mai mult).
În acest fel, vei reduce temperaturile extreme din timpul zilei (în lunile răcoroase de vară), dar și acțiunea directă a razelor. Efectul benefic datorat umbririi se va observa atât prin calitatea fructelor, cât și prin noi creșteri și fructificări, care erau blocate de ”stresul” temperaturilor ridicate.
Bolile plantelor
De asemenea, este important să rămâi atent și în privința bolilor plantelor. Încearcă să faci tot ce poți pentru a amâna sau a minimiza afecțiunile care fac rău în mod obișnuit frunzelor care ar trebui îndepărtate de pe plantă pentru a reduce șansele de răspândire.
Una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este să eviți întotdeauna udarea deasupra capului. Optează în schimb pentru irigarea prin picurare sau furtunuri de udare pentru a te asigura că frunzișul rămâne cât mai uscat posibil.
România se topeşte de căldură în aceste zile
”Astăzi și mâine temperaturile vor mai coborî, în special în partea de sud, sud-est a țării, acolo unde rămâne în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben, cu maxime între 33 și 37 de grade Celsius.
De duminică însă, din nou se va intensifica valul de căldură, va persista pe întreaga săptămână și este posibil să vorbim de valori care la umbră să mai atingă 40 de grade în Lunca Dunării și disconfort termic în creștere și în accentuare”, a declarat vineri Elena Mateescu, directorul ANM, pentru Antena 3.
Conform informațiilor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în săptămâna 17-24 iulie valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, în special în regiunile sudice.
Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, nord-estice și centrale, dar și deficitar în cele sud-vestice. În rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.