De mai bine de trei ani, firmele care nu si-au majorat capitalul social au iesit in afara legii, dar nu si din scriptele oficiale. La sfarsitul lunii octombrie a.c., peste 200 de mii de astfel de firme se aflau in aceasta situatie. Din 1999, institutiile responsabile – Registrul Comertului si Ministerul Finantelor – au tot rostogolit solutia din cauza costurilor. Cumulate, efectele au lovit in firmele corecte.
Abia in iunie 2001, Legea nr. 314 transeaza problema: Ministerul Finantelor Publice (MFP) a fost obligat sa suporte cheltuielile legate de publicarea listelor dizolvarilor, iar Monitorul Oficial i-a facut o reducere de 50%. In felul acesta, o serie de firme fantomatice au putut fi radiate legal din registru, iar in alte cazuri s-au pronuntat hotarari judecatoresti de dizolvare. Lista neagra a societatilor radiate sau dizolvate a fost publicata si pe Internet, la adresa www.dizolvari-radieri.ccir.ro. In judetul Covasna, firmele A&B Servicii, A&E Co Comert, A la Fantezie Import-Export sunt cateva dintre cele dizolvate prin efectul Legii nr. 314/2001. In Constanta, instanta a decis dizolvarea unor firme precum 2M SRL, A&A SRL, 2 Mai Trident SRL, infiintate in 1991.
Daca o firma vi se pare suspecta, introduceti numele, codul fiscal sau numarul de inmatriculare in baza de date a Registrului Comertului. Nu costa nimic, iar cautarea este facila – se poate face dupa judet, dupa numele firmei si dupa numarul de inregistrare. In cazul societatilor dizolvate de instanta, deciziile sunt publicate integral.
Acces gratuit la baza de date a Finantelor
Capitalul social va da numai un mic indiciu despre firma, astfel incat este musai sa vedeti si cativa indicatori financiari. Pentru aceasta, accesati baza de date a Ministerului Finantelor la adresa www.mfinante.ro (clic Romana, Aplicatii bazate pe informatii din bazele de date centrale). Cautarea se face, in cazul societatilor comerciale, numai pe baza codului fiscal. Veti vedea gratuit „indicatori financiari din bilanturile depuse in 1998, 1999 si incep sa fie disponibile si cele din 2000”, spune Adrian Popescu, director al Directiei Generale de Tehnologia Informatiei (DGTI) din cadrul MFP.
Multe afaceri se incheie spontan, iar orice intarziere poate duce la pierderea afacerii. Riscul este insa foarte mare, chiar si atunci cand crezi ca mergi la sigur. „Paradoxal, dar noi am ramas cu o factura neincasata tocmai de la o firma recomandata de o cunostinta, vreo 4.000 USD. Accesul la informatii despre partener este vital,” spune Cristina Georgescu, director Ager Press, agentie privata de presa si publicitate.
Administratorii datori nu isi fac prea multe probleme – raspund nu ei, ci firma, in limita capitalului social, adica a unor sume de 2 milioane lei (in cazul srl). „Cea mai mare problema este ca posibilitatile de recuperarea a prejudiciului sunt aproape nule. Actele de inselaciune se judeca in comercial, iar firma raspunde in limita capitalului social. Sunt foarte putine cazuri in care te poti indrepta, printr-un proces penal, impotriva administratorului societatii sau a asociatilor”, considera Marieta Anastasescu, avocat.
Tribunalele sunt pline de procese contra unor firme disparute in neant. La sediile din apartamente locuiesc acum alte persoane, iar escrocii sunt, evident, de negasit. Daca se ajunge, totusi, la cercetari penale, acestea se lungesc mai mult decat are cineva rabdare sa astepte. „Am avut probleme cu doua firme care au lucrat cu cecuri fara acoperire, una din Buzau, alta din Bucuresti. Am ramas cu o factura neincasata din 1998, cu o valoare la acel moment de 280 milioane lei. Politia le cerceteaza de atunci”, spune Viorel Prodan, director comercial la firma de incaltaminte Vionel Cluj Napoca. Cand avem dubii cu privire la o firma, incercam sa o verificam la Registrul Comertului, prin informatiile din piata si prin relatiile de la banci, adauga directorul fabricii Viorel.
Ordonanta privind cazierul fiscal va ajuta cu adevarat mediului de afaceri daca aceste informatii vor fi publice, la fel ca in cazul bilantului contabil. „Lucram deja la aceasta baza de date, care are termene foarte stranse. Registrul Comertului va fi conectat la aceste informatii si va putea astfel sa verifice o persoana care solicita inmatricularea unei companii”, spune Adrian Popescu, director DGTI Ministerul Finantelor.
„Cea mai importanta sursa de informatii despre un client este clientul insusi. Exista cateva mari categorii de informatii care pot fi verificate: date de identificare (denumire, adresa, telefon, fax, e-mail, cod fiscal, numar de inmatriculare), experienta in afaceri, referinte de la alti furnizori/banci, situatii financiare”, recomanda Robert Maembe, consultant Arthur Andersen Romania.
O vizita la sediul clientului poate spune mai mult decat orice cifra din bilant. Pentru firmele de productie, creditele furnizor (livrarea marfii cu incasarea ulterioara) sunt extrem de riscante. „Analiza solvabilitatii clientului este un proces continuu, adauga consultantul Andersen. Firmele trebuie sa urmareasca permanent orice indiciu al incapacitatii de plata a clientului. Pe langa semnele evidente, intarzierea platilor, pot fi si alte indicii: scaderea sau cresterea neasteptata a comenzilor, schimbarea bancii sau a conducerii, zvonuri de piata, de la angajatii clientului sau alti creditori.”
Sapte reguli cu risc scazut
· Verifica listele negre ale societatilor dizolvate/radiate
· Arunca o privire pe bilantul contabil in baza de date a Finantelor. Accesul e gratuit! Poti afla, de exemplu, ca firma nu a depus nici un bilant contabil in ultimii trei ani!
· Mergi la sediul declarat. Verifica daca acesta coincide cu cel din scripte.
· Intereseaza-te la banca despre ce client este vorba. Bancile au listele lor negre de datornici.
· Ca furnizor, nu lucra fara cecuri, dar asigura-te, pe cat posibil, ca acestea au acoperire.
· Nu te cenzura. Intreaba orice crezi ca poate fi relevant despre afacere. Exista intotdeauna semne care tradeaza un escroc: graba, nervozitatea, lipsa unui telefon fix etc.
· Nu ignora informatiile din piata. Un zvon neinsemnat poate servi ca un indiciu util despre partener.
· Fii flexibil. Daca urmezi strict toate aceste reguli, lasa-te de afaceri!