Cum l-a ajutat „Servitorul poporului” pe Zelenski să câștige războiul de imagine cu Rusia

Sursă: Dreamstime

„Servitorul poporului”, serialul în care Volodimir Zelenski a jucat rolul de președinte, a fost difuzat pentru prima dată în 2015 în Ucraina și i-a adus faima celui care avea să devină liderul Ucrainei.

Cum l-a ajutat „Servitorul poporului” pe Zelenski să câștige războiul cu Rusia

Un post de televiziune din Australia difuzează acest serial sub genericul ”bazat pe o poveste adevărată, viitoare”. Paul D’Anieri, profesor de Științe Politice și Politici Publice la Universitatea din California, Riverside, avertizează însă că este vorba de o ficțiune și explică de ce acest rol l-a ajutat pe liderul de la Kiev să câștige dincolo de orice război de imagine cu Rusia, potrivit ABC.

Interesul pentru serial a crescut după invazie

În serial, actorul și comediantul Zelenski l-a interpretat pe Vasili Petrovici Goloborodko, un profesor de liceu propulsat la președinție după ce videoclipul filmat de un elev în care el denunța corupția din Ucraina ajunge viral. Serialul a fost un succes în Ucraina, unde a rulat timp de trei sezoane. De când Zelenski a devenit simbolul rezistenței ucrainene împotriva invaziei ruse, interesul pentru el a atins cote neașteptate și în străinătate.

Notorietatea lui Zelenski a sporit și mai mult în timpul invaziei Ucrainei, după ce a arătat lumii întregi că își apără țara. A refuzat o ofertă de a fi evacuat din țară și, în schimb, a cerut ajutor. Asta l-a transformat într-un erou în toată lumea. Serialul „Servitorul poporului” a câștigat premiul pentru cel mai bun serial la Premiile Teletriumph din Ucraina și, de asemenea, premiul Gold Remi pentru comedie de televiziune la WorldFest 2016 din Houston.

Interzis în Rusia

„Cu mult înainte de apariția acestui serial, Zelenski a participat la numeroase emisiuni de umor care erau urmărite în state din fosta Uniune Sovietică”, a spus profesorul D’Anieri. Mai mult, compania de producție cu care a lucrat Zelenski era în Rusia. Iar multe dintre aparițiile sale erau în limba rusă. Limba lui maternă este rusa, deci se poate spune că este foarte popular și în Rusia”, spune acesta.

Profesorul D’Anieri a aminti însă că deși ”Servitorul poporului” a fost făcut pentru televiziunea ucraineană, s-a bucurat de o audiență mare și în Rusia. A fost însă interzis din cauza unei glume privind ceasurile de mână, glume care îl vizau pe președintele rus Vladimir Putin.

Un caz ciudat care arată că viața bate filmul

În opinia sa, ascensiunea politică a lui Zelenski a fost un „caz ciudat”, care demonstrează că viața bate filmul. „Cum altfel poți să vezi acest caz în care, în câțiva ani, un comediant, un om care nu are nicio experiență anterioară în politică, devine președinte al Ucrainei”, explică profesorul.

Profesorul Karin von Strokirch, expert în relații internaționale la Universitatea New England din Armidale, afirmă, de asemenea, că rolul din acest serial i-a sporit popularitatea lui Zelenski în timpul campaniei electorale și l-a propulsat în funcția de președinte.

Zelenski vs Putin

D Anieri a mai spus că, acum mai mult ca oricând, tinerețea, vigoarea, energia și simțul umorului, caracteristice lui Zelenski, sunt în contradicție totală cu imaginea lui Vladimir Putin, iar președintele rus îl vede ca pe o amenințare: „Putin este la putere de peste 20 de ani”, a spus profesorul D’Anieri. Va împlini 70 de ani, este depășit, nu are simțul umorului. Este morocănos. Este agresiv. Și spune toate aceste lucruri rele despre Ucraina: sunt fasciști, sunt anti-ruși și așa mai departe”.

Profesorul D’Anieri susține că oamenii ar trebui să vadă ”Servant of the People” pentru că este amuzant dar și pentru că astfel vor cunoaște mai bine Ucraina, cu bune și cu rele.