Cum modelează ADN-ul sănătatea reproductivă, fertilitatea și chiar speranța de viață
O revizuire publicată în Nature Aging de către cercetători de la Centrul Leverhulme pentru Științe Demografice al Universității Oxford și de la Universitatea din Islanda explorează modul în care variațiile genetice pot explica diferențele în ceea ce privește sănătatea reproductivă și longevitatea. Studiul oferă cea mai cuprinzătoare revizuire a descoperirilor genetice masculine și feminine ale trăsăturilor reproductive de până acum, oferind noi perspective asupra modului în care ADN-ul nostru afectează momentul în care avem copii, momentul menopauzei și modul în care acestea sunt legate de cât de mult trăim.
Utilizând Catalogul GWAS, cercetătorii au identificat 159 de studii genetice și 37 de gene-cheie care sunt legate de trăsături reproductive precum vârsta la prima naștere, momentul menopauzei și hormoni precum hormonul foliculostimulant (FSH) și testosteronul.
Aceste constatări sugerează că factorii genetici joacă un rol semnificativ în rezultatele generale privind sănătatea, precum și în influențarea fertilității. S-a constatat că o genă, FSHB (subunitatea beta a hormonului foliculostimulant), este asociată cu unsprezece rezultate reproductive diferite, subliniind rolul său în sănătatea reproductivă și îmbătrânire.
Există o legătură cu tulburările genetice rare
Analiza a evidențiat, de asemenea, legături între aceste gene reproductive și tulburări genetice rare, demonstrând modul în care ADN-ul influențează atât fertilitatea, cât și sănătatea generală. Pe măsură ce tot mai multe persoane întârzie să devină părinți la vârste mai înaintate, este important să se înțeleagă factorii genetici care stau la baza sănătății reproductive a unei persoane și a ferestrei de fertilitate.
Revizuirea a explorat legăturile dintre genele reproductive și longevitate, constatând că gene precum ESR1 (receptorul de estrogen 1) sunt legate de trăsături reproductive, precum și de riscul de cancer. Gena FTO (asociată masei grase și obezității), despre care s-a constatat anterior că are asocieri puternice cu IMC, riscul de obezitate și diabetul de tip 2, a fost, de asemenea, legată de mai multe trăsături reproductive diferite.
Fertilitatea masculină este, de asemenea, examinată, gene precum DNAH2 jucând un rol crucial atât în nivelurile de testosteron, cât și în funcția spermei. Înțelegerea geneticii infertilității masculine poate dezvălui noi perspective și potențiale tratamente pentru cei care se confruntă cu probleme reproductive.