Se spune că felul în care dormim spune multe despre noi, iar înțelegerea unor obiceiuri specifice în timpul nopții ar putea fi cheia pentru a avea un somn odihnitor.
Un nou sondaj realizat de National Sleep Foundation a dezvăluit că există cinci tipuri diferite de ”personalități ale somnului”. Acestea vizează modul și intervalul de timp în care dormim și cât de odihniți ne simțim și după un pui de somn.
În cazul tipului de personalitate a somnului, există un test special care ne ajută să-l descoperim.
Fiecare dintre cele cinci categorii se bazează pe lucruri precum obiceiurile de a dormi, vârsta, dar și alți zeci de alți factori, inclusiv starea civilă, sexul, starea sănătății, oboseala și consumul de cofeină, scrie Glamour Magazine.
Prima categorie: persoanele care nu au probleme cu somnul și se descriu ”matinale”
Această categorie se aplică în general celor care au tendința de a dormi suficient și de obicei se simt foarte bine. Nu suferă de oboseală în timpul zilei.
De obicei, oamenii din acest grup sunt mai tineri, au un loc de muncă cu normă întreagă și sunt căsătoriți sau au un partener constant. De asemenea, nu au afecțiuni medicale și adesea se descriu ”persoane matinale”.
A doua categorie, cei care dorm 7,3 ore pe noapte și ațipesc și în timpul zilei
Acest grup este format din adulți cu vârsta de peste 60 de ani. Persoanele din această categorie dorm cel mai mult, cu o medie de 7,3 ore pe noapte, comparativ cu 6,8 ore de somn pentru populația generală.
Pe lângă un somn bun în timpul nopții, ei mai trag un pui de somn și în timpul zilei. În consecință, rareori sunt obosiți, dar au cel puțin o afecțiune medicală.
A treia categorie include adulții care muncesc mai mult și au tendința să doarmă mai puțin
Această categorie aparține adulților dintr-un cuplu în care unul sau amândoi lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână. Au tendința să doarmă mai puțin, deoarece se trezesc mai devreme ca să ajungă la muncă.
Din această cauză, mai mult de o treime din persoanele din acest grup se simt obosite cel puțin trei zile pe săptămână.
Categoria a patra revine „păsărilor de noapte”
Oamenii din această categorie sunt cei care nu prea dorm noaptea. Nu lucrează în schimbul obișnuit de 9-5. De obicei au cea mai lungă săptămână de lucru față de toate celelalte grupuri și au tendința să doarmă mai puțin decât alții.
Ei sunt cei care nu au probleme dacă nu dorm suficient noaptea și pot funcționa bine și cu o scurtă ațipeală. Se bazează în schimb pe foarte mult pe cofeină.
Categoria a cincea, persoanele care suferă de insomnie
A cincea categorie este formată din persoanele care cred că au o tulburare de somn. Sunt tot niște„păsări de noapte”, dar pot suferi și de insomnie și, cel mai probabil, se pot simți obosite în timpul zilei.