Studii numeroase au asociat substanțele chimice din cremele de protecție solară cu malformații congenitale, infertilitate, tulburări hormonale la copii și chiar cu distrugerea recifelor de corali. Un site de specialitate vine în ajutorul celor care sunt debusolați în privița folosirii soluțiilor de protecție solară, arătând care sunt produsele toxice pentru organism. Și de ce anumite creme ar trebui evitate.

Nu toate produsele de protecție solară au aceleași beneficii, riscuri sau instrucțiuni. Unele ingrediente ar putea ajuta la prevenirea arsurilor, dar nu a îmbătrânirii, în timp ce altele sunt considerate sigure pentru oameni, nu și pentru mediu, scrie mamavation. 

Ce sunt Tinosorb S și Mexoryl SX din cremele de protecție

Unul dintre cele mai folosite ingrediente, Tinosorb S, poate proteja împotriva razelor UVB și UVA, făcându-l un ingredient ideal pentru a preveni arsurile solare. Tinosorb ajută la stabilizarea altor filtre de protecție solară și este permis în concentrații de până la 10%. Cu toate acestea, FDA nu a aprobat acest ingredient din mai multe motive, invocând o „lipsă de informații”.

Ingredientul este adesea adăugat la cremele solare pentru a le spori eficiența și încă nu a fost legat de niciun factor de risc ridicat.

2. Mexoryl SX

Mexoryl SX este un filtru UV utilizat în creme de protecție solară și în alte produse. Poate bloca razele UVA1 care stimulează îmbătrânirea pielii. O recenzie din 2008 arătat că este un absorbant eficient de UV, fiind ideal pentru prevenirea daunelor solare. Din punct de vedere medical, a fost aprobat pentru adulți și copii cu vârsta de peste 6 luni.

Produse de protecție solară legate de perturbarea hormonilor

Substanțele chimice din cremele solare comune sunt nocive pentru sănătate, în special pentru femeile însărcinate și copiii mici. În anii 70, Administrația Federală a Medicamentelor (FDA) a acceptat substanțele chimice utilizate în cremele solare, dovezi ale potențialelor pericole pentru sănătate și astfel au ajuns fără probleme pe piață.

Din păcate, aceste substanțe chimice se dovedesc a fi acum o pacoste pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Oxibenzona, asociată cu perturbarea hormonilor reproductivi

O cercetare efectuată de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că 96% din populația SUA are oxibenzonă în corp.

Oxibenzona a fost legată de perturbarea hormonilor reproductivi, cum ar fi calitatea degradată a spermei la bărbați și endometrioza la femei. Un studiu danez a analizat substanțele chimice de protecție solară care au afectat fertilitatea masculină. Astfel, 13 din cele 29 de substanțe chimice utilizate în cremele solare au capacitatea de a influența semnalul de calciu în spermatozoizii masculini, ceea ce poate degrada calitatea acestora.

De asemenea, au luat în considerare și alte substanțe chimice precum avobenzona, octisalat, octocrylen, homosalat și octinoxat.
Oxibenzona este un perturbator endocrin pentru majoritatea speciilor.

Asociată și cu boala Hirschsprung

Combinarea substanțelor chimice în soluțiile de protecție solară le poate face să devină reactive la niveluri și mai mici, ceea ce înseamnă că devin și mai periculoase. O serie de creme de protecție solară care conțin oxibenzonă au fost asociate cu legate boala Hirschsprung.

Oxibenzona este letală pentru unele creaturi marine, iar cercetătorii avertizează că utilizarea pe scară largă a produselor de protecție solară care conțin oxibenzonă reprezintă o amenințare gravă pentru recifurile de corali și în general pentru viața marină.

Nanoparticulele de oxid de titan, „posibil cancerigene pentru oameni”

Există două ingrediente de protecție solară recunoscute în general ca sigure și eficiente de către FDA și ambele sunt ingrediente fizice de protecție solară. Primul, dioxidul de titan, servește ca un filtru UV cu spectru larg (deși nu blochează razele lungi UVA1).

FDA aprobă dioxidul de titan pentru utilizare la copiii mai mari de 6 luni, iar cercetările arată că este în general mai sigur decât alte creme de protecție solară prin expunerea pielii.

Cu toate acestea, cremele pe bază de pulverizare ar trebui evitate, deoarece pot fi periculoase. O recenzie din 2011 notează că nanoparticulele de oxid de titan, prin expunere orală, sunt clasificate ca „posibil cancerigene pentru oameni”.

Acest ingredient nu se află doar în cremele de protecție solară. Poate fi găsit și în alte produse cosmetice.