Daca nu ti-ai pierde rabdarea doua-trei ore cat stai in vama la Vama Veche, nici nu-ti dai seama cand ai trecut in Bulgaria. Drumurile sunt la fel de proaste, casele sunt la fel de mici si amarate ca in Dobrogea. Doar campurile de pepeni sunt o noutate. Insa dupa 60 de kilometri ajungi la Albena si situatia se schimba radical. Statiunea are 43 de hoteluri de doua, trei si patru stele, care insumeaza 22.000 de locuri, o plaja care se intinde pe sase kilometri, nenumarate posibilitati de divertisment si o padure foarte mare.



Imaginati-va ca ati putea aduce Campina la Mamaia si veti avea o idee despre cum arata Albena. Apa este incredibil de limpede, spatiile verzi impecabil intretinute, politia patruleaza in permanenta, e liniste, civilizat, curat, iar clima mai blanda decat la noi. Hotelurile sunt noi si la trei stele veti gasi conditii de trei stele la standarde internationale, iar mesele sunt toate in sistem bufet suedez.
Este usor de inteles de ce gradul mediu de ocupare pe un sezon, care dureaza din 15 aprilie pana in 15 octombrie, este de 70%. Anul trecut, 200.000 de turisti straini si-au petrecut vacanta la Albena, din care 40% nemti, 12% scandinavi, 10% britanici, 8% francezi si 10% rusi. Dar care este secretul acestor performante?


Intreaga statiune, adica hoteluri, restaurante, tot ce inseamna divertisment, infrastructura, totul este proprietatea unei singure companii, Albena. Doar plaja este publica si luata in concesiune de la stat, dar proprietarul se ocupa de intretinerea ei. Actualul actionar majoritar este Albena 2000, care asigura si managementul statiunii. Actionarii Albenei 2000 sunt fosti si actuali angajati ai statiunii, care au cumparat in 1997 de la stat 35% din actiuni, ajungand acum la 53%, ceea ce inseamna control total.


Al doilea actionar important al statiunii este Primaria din Balcic, care detine 7%. “Compania este listata la bursa, iar pretul unei actiuni a sarit de la cinci euro in 1997 la 35 de euro in prezent.
Anul trecut am avut o cifra de afaceri de 58 milioane euro, iar pentru 2005 estimam o crestere de 7%”, precizeaza Margita Todorova, directoarea de marketing a societatii. La aceasta crestere contribuie si numarul din ce in ce mai mare de romani care prefera litoralul bulgaresc in locul celui autohton.




“Piata romaneasca este foarte importanta pentru noi, iar in 2005, fata de 2004, s-a dublat numarul romanilor care au venit aici in vacanta.”









Margita Todorova, director de
marketing si vanzari al statiunii Albena



Anul trecut si-au petrecut concediul la Albena 1.000 de romani, iar pentru acest an estimarile se ridica la 2.500 de persoane. Cel mai important operator pe piata este agentia Balkan Air, cu o cota de 70% din vanzarile pentru Albena si 85% pentru Nisipurile de Aur. “Clientii nostri ne spun ca se simt ca acasa la Albena, pentru ca piata romaneasca a devenit importanta aici in ultimii doi ani. Anul acesta am vandut inca din iunie toate camerele pe care le-am avut rezervate ferm, deoarece am oferit reduceri clientilor care cumparau bilete din timp, iar dupa aceea am vandut in functie de disponibilitatile statiunii. Acum am contractat un numar dublu de camere pentru sezonul viitor”, spune Aleksey Hinkov, directorul Balkan Air Travel.


Nisipurile de Aur, o statiune de lux



Daca pentru Albena cererile vin, in general, din partea familiilor cu copii, tinerii si iubitorii vietii de noapte prefera Nisipurile de Aur, unde sunt acum in jur de 90 de hoteluri, care insumeaza 35.000 de locuri. Aici privatizarea s-a facut bucata cu bucata, iar hotelurile vechi de trei stele sunt inlocuite cu hoteluri luxoase de patru si cinci stele. La Nisipurile de Aur exista bariera la intrare, dar nu mai functioneaza. “La bariera oricine intra platea taxa, ca la Mamaia, dar societatea civila a dat in judecata statiunea, au castigat si s-a renuntat la taxa”, relateaza Aleksey Hinkov.


Considerata statiune mai scumpa decat Albena, la Nisipurile de Aur o parte din hotelurile vechi au fost demolate si construite altele noi. Este cazul hotelului Admiral, de cinci stele, deschis toamna trecuta. Compania care il detine, Golden Sands AG, mai are inca cinci hoteluri de trei stele, plus toate spatiile verzi din statiune, fiind intr-un fel mostenitoarea a ceea ce detinea statul aici. “Hotelul vechi a fost demolat si am construit altul nou, cu 300 de camere, investitia ridicandu-se la 30 milioane euro. In cel vechi camerele erau foarte mici si nu puteam obtine clasificare de cinci stele”, spune Elena Hanceva, directoarea hotelului. Hotelul este deschis tot anul si a avut pana acum 5.000 de turisti.


Care sunt romanii care vin aici? Cupluri fara copii, companii care prefera aceasta locatie pentru team-building si, mai nou, participanti la tabere de medicina traditionala chineza. Compania planuieste ca pana anul viitor sa demoleze doua din unitatile de trei stele pe care le detine si sa construiasca hoteluri de cinci stele, insa fondurile necesare sunt o problema. Asta se vede in felul in care arata spatiile verzi, mai putin ingrijite decat la Albena.


Mai multi romani au preferat hotelul Luna, de patru stele, privatizat in 1999 si renovat in etape, pana in 2003. Aici principalii clienti sunt nemti, britanici, scandinavi si rusi. Insa cum numarul nemtilor care isi fac vacantele in Bulgaria este in scadere in ultimii doi ani, proprietarul hotelului, Veselin Dascalov, s-a orientat spre piete noi, cum ar fi Slovenia si Romania. “Avem 270 de camere, iar gradul de ocupare este 40% in mai si octombrie, 80% in septembrie si 100% in lunile de vara”, spune proprietarul, vizibil multumit de vanzarile pe Romania.


Cat costa o vacanta in Bulgaria


Albena: Hotel Laguna Beach****

– 34 euro/pers./zi/cazare si demipensiune in perioada 1.09-15.09, 26 euro/pers./zi in perioada 16.09-31.10.

Albena: Hotel Boryana***

– 27 euro/pers./zi cazare cu demipensiune in perioada
1.09-15.09, 19 euro/pers./zi
in perioada 16.09-31.10.

Albena: Hotel Ralitsa****

– 40 euro/pers./zi cazare cu masa all inclusive in perioada
1.09-15.09, 27 euro/pers./zi
in perioada 16.09-31.10.


Nisipurile de Aur: Hotel Admiral*****


– 44 euro/pers./zi cazare cu mic dejun, camera cu vedere
la mare in perioada 01.09-10.09,
36 euro/pers./zi in perioada
11.09-20.09.