Finanţarea achiziţiei unei maşini, noi sau cu o vechime rezonabilă, ar trebui făcută în mod normal printr-un credit auto, acesta presupunând şi un plus de garanţie pentru bancă, prin gajul insitituit asupra autoturismului. În piaţă există peste 10 oferte de credite auto, însă cele mai ieftine presupun un aport substanţial din partea clientului pentru constituirea avansului minim.
Doar trei bănci finanţează până la 100% din valoarea maşinii printr-un credit auto, restul percepând un avans minim de 15%-20% din valoarea maşinii. Deci, dacă am vrea să ne cumpărăm prin credit auto o maşină de o anumită valoare, ori alegem finanţarea totală, dar ceva mai scumpă, ori mergem către o finanţare mai ieftină, dar aducem de acasă un avans considerabil. În plus, în funcţie de ofertele băncilor, putem avea multe restricţii legate de vechimea maşinii.
Unele bănci finanţează doar maşini noi, iar altele care finanţează şi maşini rulate pun restricţii legate de vechime, ca aceasta să fie de maximum 5 ani. În timp ce unele bănci acordă credite auto pe 5 ani pentru maşini ce au la momentul acordării o vechime de 5 ani, cum e cazul Carpatica, altele, cum e cazul UniCredit, finanţează prin credit auto maşini a căror vechime să fie de maximum 5 ani la momentul finalizării creditului.
Vedem în tabelul cu credite auto că pentru a beneficia de avans zero de la BRD sau Cetelem se plăteşte în total cu circa 5.000 lei mai mult pentru aceeaşi sumă, dar pentru care s-a constituit un avans de 20% (vezi o altă ofertă a Cetelem şi una a CEC Bank).
Totodată, creditele auto presupun o birocraţie destul de mare faţă de creditele de nevoi personale fără garanţii. Este obligatorie încheierea unei poliţe Casco, trebuie aduse copii de pe actele maşinii, trebuie intermediată virarea sumei de la bancă la vânzător şi, nu în ultimul rând, se constituie gaj pe maşină.
Mai puţine restricţii la credit de consum
Deşi ar avea toate aceste garanţii, când vine vorba de finanţarea unei maşini, băncile sunt mai dispuse să acorde credite de nevoi personale fără garanţii, la costuri, paradoxal, mai mici decât în cazul creditelor auto. Dispare presiunea avansului minim, precum şi cea legată de vechimea maşinii, clientul e liber să facă ce vrea cu banii şi nu mai are nici gaj pe maşină.
Printre ofertele de credite de nevoi personale fără garanţii avem câteva mai ieftine decât creditele auto cu avans. În concluzie, dacă vrem să cumpărăm o maşină prin credit, e mai avantajos şi mai simplu să apelăm la varianta celui de nevoi personale. Cele mai ieftine credite auto, cu avans de 20%-30%, presupun o sumă totală de rambursat cu nici 500 lei mai mică decât cele mai ieftine credite de nevoi personale. Pe baza datelor furnizate de finzoom.ro, Capital a analizat doar ofertele în lei, deoarece pentru a accesa un credit în euro de valoare similară un client trebuie să aibă venituri cu circa 40% mai mari.
Cum ne cumpărăm o maşină? Prin credit auto sau de nevoi personale
26 februarie 2013, 23:41
Ultima modificare în 27 februarie 2013, 01:41
Ofertele de credite auto ale băncilor diferă foarte mult între ele în ceea ce priveşte avansul minim şi costurile, astfel că în multe cazuri pot fi înlocuite lejer de creditele de nevoi personale
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Băncile vor plăti 100 milioane de euro ca să scape de 10.000 de angajați
- Cum şi-a stricat MFP singur piaţa de titluri de stat
- Cum a evitat România creșterea șomajului
- OTP oferă premii valoroase clienţilor care fac uzual plăţi cu cardurile MasterCard
- Raiffeisen Bank, desemnată cea mai bună bancă din România pe segmentul Private Banking
- Centrala nucleară din Slovenia, oprită în urma unui incident
- 53 % dintre români sunt împotriva introducerii sistemului de co-plată în sectorul sanitar
- Traficul de mărfuri ţine aeroportul din Timişoara pe profit
- Mărturisirea unui fost fermier: “Îi iubeam pe intermediari”
- Plăţi de peste 440 de milioane de lei, efectuate către beneficiarii POS DRU şi POS CCE