Este descoperirea momentului la nivel mondial. Un studiu recent arată de ce unii oameni infectați suferă de Long Covid.
Multe simptome ale sindromului post-COVID-19 ar putea fi cauzate de leziuni de durată suferite de unul dintre cei mai importanți nervi din corpul uman în timpul infecției inițiale cu coronavirus. Aceasta este concluzia unei o noi cercetări, care urmează să fie prezentată în aprilie la un Congres de specialitate, scrie Jerusalem Post.
Autorii studiului spun că descoperirile lor indică în mod clar disfuncția nervului vag ca o caracteristică fiziopatologică centrală a COVID pe termen lung.
Studiul sugerează că disfuncția nervului vag (VND), mediată de SARS-CoV-2, ar putea fi responsabilă pentru multe dintre simptomele COVID pe termen lung cum ar fi probleme persistente ale vocii, dificultăți la înghițire, amețeli, ritm cardiac anormal de ridicat, tensiune arterială scăzută și probleme digestive.
Long COVID este o afecțiune caracterizată prin probleme de sănătate continue cauzate de COVID-19, după ce pacientul și-a revenit în urma infecției. Poate afecta aproape fiecare organ din organism și duce, de obicei, la o serie de tulburări de sănătate mintală și ale sistemului nervos. Unele dintre cele mai comune simptome ale COVID pe termen lung includ oboseală, dureri de cap, dificultăți de respirație, pierderea mirosului și a gustului și slăbiciune musculară.
Nervul vag este al zecelea nerv cranian și este esențial pentru sistemul gastrointestinal
Nervul vag este al zecelea nerv cranian și este cel mai lung și mai complex dintre toate. Se întinde de la creier, pe față și piept, ajungând până la abdomen. Nervul vag servește ca principală legătură între creier și tractul gastrointestinal, trimițând înapoi informații despre starea organelor interne. Stimularea nervului vag poate reduce semnificativ simptomele multiple ale depresiei, inclusiv anxietatea, tulburările de somn și lipsa de motivare.
Pe lângă faptul că este esențial pentru sistemul gastrointestinal, deoarece controlează transferul alimentelor din gură în stomac și mișcă alimentele prin intestine, nervul vag este responsabil și pentru multe alte procese, cum ar fi controlul ritmului cardiac, producția de transpirație, precum și anumite mișcări ale mușchilor din gură.
Legătura dintre sindromul post-COVID-19 și nervul vag
O nouă cercetare, care urmează să fie prezentată la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase din acest an, analizează legătura dintre sindromul post-COVID-19, cunoscut și sub numele de Long COVID și nervul vag.
Studiul pilot a fost realizat de medicii Gemma Lladós și Lourdes Mateu de la Spitalul Universitar Germans Trias i Pujol Badalona din Spania, iar concluziile vor fi prezentate în cadrul congresului, din aprilie, în Portugalia.
Cele mai frecvente simptome ale VND au fost diareea, tahicardia, amețelile
Pentru a înțelege mai bine fenomenul Long Covid, cercetătorii au folosit teste imagistice și funcționale, precum și o evaluare morfologică și funcțională a nervului vag, într-o evaluare a pacienților cu COVID pe termen lung. Dintre cei 348 de pacienți care au luat parte la studiu, două treimi (228) au avut cel puțin un simptom de VND după ce s-au vindecat de COVID.
De asemenea, au fost efectuate evaluări suplimentare pe un grup de testare de 22 de pacienți, toți prezentând simptome VND. Dintre cei aceștia, 20 au fost femei cu vârsta medie de 44 de ani și, în medie, simptomele au fost prezente la participanți timp de 14 luni.
Cele mai frecvente simptome ale VND au fost diareea (73% dintre subiecți), tahicardia (59%), amețeli, dificultăți la înghițire și probleme de voce (45%). În plus, 14% dintre pacienți au avut tensiune arterială scăzută.
În total, 86% dintre pacienții evaluați au avut cel puțin trei simptome diferite legate de VND.
Modificări ale funcției digestive
Mai mult, la 6 dintre cei 22 de pacienți au existat modificări vizibile ale nervului vag de la nivelul gâtului, care au putut fi observate la ultrasunete, inclusiv modificări reactive inflamatorii ușoare.
Mai mulți pacienți au prezentat modificări ale funcției digestive, 13 din 18 evaluați (72%) având și un screening pozitiv pentru disfagie orofaringiană sau dificultăți la înghițire, care pot afecta procesul digestiv. Opt pacienți au prezentat semne de capacitate redusă de a digera alimente, alții suferind de reflux gastric.